Japansk Ikea, en morsom opplevelse

En av de merkeligste opplevelsene vi hadde i Japan var et besøk på Ikea i Kobe. Butikken ble åpnet våren 2008. Fra før finnes det Ikea i Tokyo, men i dette området var det helt nytt og spennende for japanerne.

For å komme oss dit måtte vi ta et slags tog=buss ut mot Kobe Airport, og stasjonen ble varslet med navnet Ikea. Vi møtte digre bilder av svensk natur allerede på togstasjonen. Selve Ikea-bygningen var blå og gul akkurat som i Norge og Sverige (og ellers i verden).

Innvendig var det også som på Alnabru i Oslo, samme møbler, samme møbelnavn, samme opplegg overalt, samme varer. I kafeen var det kjøttboller på menyen. Det var digre køer overalt, og alle spiste svenske kjøttboller i kafeen. Det eneste utrolig merkelige var alle menneskene med svart hår og mørke øyne – overalt. Det føltes som en slags «drøm» som ikke kunne stemme med virkeligheten. Det ble som en surrealistisk hendelse!

Ikea-systemet er veldig, veldig ulikt det vanlige japanske handlesystemet. På Ikea må du jo finne flatpakken selv, ta den ut av hylle, få den med deg hjem og skru det sammen. Helt unikt og nytt i Japan. Våre japanske venner handle og handla, jo da, de hadde vært på Alnabru Oslo og funnet det de ville ha når Ikea skulle åpne i Kobe. Her ble det både sofa, bord og stoler.

Her finnes en godt utviklet matvareavdeling, så nå er pølsene berget. Lomper blir sendt fra Norge, og sennep og ketchup er omtrent likt i hele verden. På matavdelingen finnes en rekke skandinaviske vare, knekkebrød, svensk øl, akevitt til jul.

Men det er jo ikke bare selve handlesystemet her som er forskjellig, møblene er også helt annerledes enn det vi finner på japanske møbelbutikker, så dette er veldig spennende for japanerne, og alt som er skandinavisk er veldig IN.

Og hvordan få dette med seg hjem på buss-tog-tog-subway? Selvfølgelig, på dette Ikea var det lang kø foran det viktigste av alt, Få-Kjørt-hjem-service, et godt utviklet system her på japansk Ikea, naturlig nok. Så ble alt levert på døren noen dager senere, og vips var stuen i det japanske hjem blitt skandinavisk. Men?..husfruen satte seg fremdeles på gulvet, ved siden av sofaen, til sin norske ektemanns (påtatte) fortvilelse!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s