Utflukt til Hiroshima

Vi, gjengen på 11 fra Norge som reiste til Japan for å feire bryllup, vi hadde noen fine dager før bryllupet, etter reisen hit som ble litt forviklende. Etter et par dagers hvile var det full fart med opplevelser fra morgen til kveld.
De turene vi hadde planlagt og bestilt, de er omtrent de samme som Startour har på sine Tematurer til Japan. Det er absolutt å anbefale å ta med seg noen slike selv om man reiser på egen hånd. Minuset på turene er at det går i en rasende fart og man må virkelig henge med i svingene. Det er virkelig på japansk vis, alle har vel lagt merke til busser med japanske turister i Norge? Bussen stopper, de skynder seg ut, tar hundrevis av bilder og haster videre til neste sted hvor de bruker like kort tid. Vår guide forklarte det slik at de har kun to ukers ferie i Japan, og for å rekke over mest mulig så må de skynde seg. Når de så kommer hjem, ser de på bildene, ser hvor de har vært og hva de har sett. Praktisk og effektivt!

Vår første utflukt på denne ?bryllupsturen? gikk til Hiroshima. Med shinkansen tok det ca 2 timer fra Kyoto. Vel framme på stasjonen finnes det et infosenter hvor du finner kart og brosjyrer på engelsk. I Hiroshima har de trikk! Bussnettet er også veldig godt utbygd, og hjelp finnes overalt hvis man må spørre om veien til Fredsparken og Domen. Det tar ca 15 min med trikken fra stasjonen til fredsparken ? Heiwa Koen ? Peace Memorial Park.
Her finnes det kjente monumentet for ofrene for atombomben. Her finnes også et museum/senter, som med hjelp av bilder, lyd, gjenstander, film og utstillinger virkelig viser hvor forferdelig denne hendelsen var, og hvor ubegripelige skadevirkningene ble, ikke bare i øyeblikket men i titalls år etterpå med senvirkninger. Gjennom alle utstillingene, bildene og gjenstandene er det en gjennomgående mening og bønn: DETTE MÅ ALDRI SKJE IGJEN! Atomic Bomb Dome (Genbaku Domu), den utbombede bygningen ligger like i nærheten av parken og den står akkurat slik den gjorde etter den fryktelig dagen 6. august 1945. Opprinnelig var dette en industrihall, men skjelettet som står igjen minner om en vakker bygning. Det var ikke stort igjen av byen, men disse ruinene ble stående av den grunn at atombomben eksploderte oppe i lufta over dette taket.

NB et besøk i museet kan være en veldig følelsesladd opplevelse, men vi tok til tårene lenge før vi nådde inngangsdørene til senteret. Ute i parken stod det noen skoleklasser foran barnas fredsmonument , en statue av en jente med utstrakte hender, de la på «papirfugler», sang en utrolig nydelig melodi, flerstemt, moll, nydelig og sørgelig. Barnemonumentet var satt opp til minne om den 10-årige Sadako som fikk konstantert kreft som følge av strålingene hun ble utsatt for, og til minne om alle de barna som døde av senskader i løpet av de 10 første årene etter bomben. Sadako bestemte seg for å lage 1000 traner av papir (origami), symbolet for et langt og lykkelig liv. Hun klarte å lage flere tusen før hun døde, og hver eneste hadde hennes ønske om å bli frisk, til ingen nytte. Nå finnes det millioner origami-traner på stedet, som besøkende skoleklasser legger ved monumentet. Det er ganske vanlig at skoleklasser fra hele Japan legger turen hit og synger for sine døde ?søsken?.

Elva ligger langs denne parken, med Atomic Bomb Dome på den andre siden. Hvert år, på dagen i august blir det satt ut lysende lanterner, med bønner, tanker og meldinger om fred, Lanternene flyter nedover elva til minne om den fryktelige dagen og alle ofrene.
Dette var en opprivende og tankevekkende utflukt!, og jeg kjenner faktisk her og nå, når jeg skriver dette at det sitter i kroppen enda, snart et år etterpå!

April 2008

2 kommentarer om “Utflukt til Hiroshima

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s