Herlig adventstur til Lanzarote

 


«Flyspotting» på Matagordastranden

Lanzarote i desember er helt nydelig. Det er passende sommervarmt, passende julepyntet og langt borte fra det hysteriske julestresset hjemme.
Vi hadde kampanjebillett med Startour til Puerto del Carmen fra 6. til 20. desember og vi betalte kr 2495 per person for to uker!!!

Perfekt sted for julestjerner i desember

Lanzarote er en vulkanøy med 100 vulkaner. Den er 6 mil lang og to mil bred, helt overkommelig med andre ord. Puerto Del Carmen er en utrolig fin liten by, med hvitmalte hus, de fleste med blå, grønne eller brune karmer, og i kun to etasjer. Langs hele byen går ?strandpromenaden? som her heter Avenida de las Playas. Den går forbi de tre strendene som heter Playa Grande, Playa de los Pocillos og Playa Matagorda. I den ene enden ligger gamlebyen og i den andre ligger flystripa. Utrolig mange hoteller og restauranter i denne byen, men også vanlige butikker beregnet for andre enn turister.
Hotellet
Det tok bare 15 min fra flyplassen til første stopp som var rett nede i gata her, Cinzo Plazas. Vårt hotell het Apartementos Lanzarote og var såkalt Blue Couples, dvs for voksne.
Det er et veldig lite hotell med en knøttliten resepsjon, tre rader med leiligheter (i 2 etasjer) som danner en trekant. I midten, helt nederst er det svømmebasseng og solsenger samt bassengbar. Hotellet ligger i ytterkanten av byen, mot landsiden. Lunsjen i bassengbaren første dagen ble en fredelig opplevelse. Det var rolig musikk i høytaleren, ikke noe bråk noen steder. Ja dette var nok det Startour vil kalle et hotell for voksne. Det var dessverre ikke solsenger på balkongen vår, kanskje fordi det kun er 3-stjerners hotell? Det var god plass for solsenger, balkongen var stor nok. Det var ikke såpe på badet heller.


Typisk Lanzarote, hvitt og blått. kunne nesten tro vi var i Hellas

Det var sol på balkongen fra 08.30 til 17.30, helt nydelig og med god plass, tenk at vi skulle være så heldig å få omtrent den beste leiligheten på dette hotellet? Det var til og med havutsikt. Havet var nokså langt borte men uansett, vi kunne se det.
Vi hadde ?balkongdag? annenhver dag sånn cirka. Da satt vi på vår balkong med spansk og engelsk-studier. Å for en luksus, å kunne sitte og bruke tid, time etter time på det man holder på med. Lunsj på balkongen og en hvil etter lunsj, det er herlig det. Det ble ganske aktive dager også, med utflukter i regi av Startour og ?gåturer? på egen hånd.
På egen hånd kan det bli mange slags opplevelser:

Tur helt på egen hånd!!
En av de første dagene vi var på Lanzarote gikk vi av gårde på sjøsiden av Avenidaen. Der var det strandpromenade, masse strand, og solsenger. Vi var ute for å finne havna og gamlebyen og vi holdt til babord så godt vi kunne og fant da havna til slutt, og der, over havna, lå det masse fine restauranter med en nydelig utsikt og beskjedne innkastere. De kunne ikke kalles innkastere engang, de var bare høflige. Nydelig svak musikk, høflige servitører, flott utsikt, god mat, lav puls og harmoni. Der var det godt å være!

Etter lunsj på en av restaurantene gikk vi av gårde for å gå i øverste ytterkant av byen til vårt hotell. Vi skulle følge gata ved navn Juan Carlos ganske lenge. Gata fant vi med en gang, den begynte i gamlebyen. Der lå det også en Bodega med spekeskinker hengende under taket, det så ut for å være et skikkelig kanarisk sted! Litt lengre oppe i gata fant vi det anbefalte ?shoppingsenter? og vi slengte innom for å se.


Snart jul i mange butikker

Vi gikk videre og ved en bensinstasjon fant vi en skikkelig matbutikk! Tenk detvar ikke en plastikk-turistbutikk, men en butikk med metervis med ferskvare kjøtt og fisk, og spekeskinkene hang under taket. Grønnsaker og frukt i løs vekt uten plastomslag var der også. Vel, vi skulle jo ikke ha så mye av dette, men det var så herlig å være i en ekte ordentlig butikk som ikke bare var for turisters øyeblikksbehov.

Det var en vanskelig vei vi hadde valgt hjem, den gikk helt i øvre del av byen. Der var stor trafikk og det manglet av og til fortau. Det blåste noe aldeles fryktelig og gubben måtte noe aldeles forferdelig på do, og alt var litt stressende for å si det mildt.
I svingen like før vi var ?hjemme? på hotellet, snubla jeg i en fortauskant og knelte ned i grøfta. Leggen ble skikkelig skrubbet av svart og sylskarp vulkangrus så blodet silte. Varene fløy til alle kanter og gubben stod tvekroket og sa: ? NÅ driter jeg i hvert fall i buksa!! Det endte bra, ingen katastrofe skjedde og vi nådde hotellet før det var for sent!

Her er den blitt mye bedre!

Leggen min så ikke pen ut. Det endte med at vi tok taxi til Clinique Lanzarote, der var det skandinavisk betjening. Sårene ble renset for svart grus, og det ble smurt og bandasjert for å unngå infeksjoner. Vi måtte legge fram pass, forsikringskort, flybillett og fylle ut et skjema. Det fungerte veldig greit og vi betalte ingenting. Det var i grunnen verdt et skrubbsår å gå opp denne løypa for å se hvordan det fungerte å bli skadet eller syk. Og hendelsen har gitt oss mangen latter i ettertid!

Spansk aften på Rancho Texas
En kveld rusla vi ned bakken til Cinco Plazas for å bli med på bussen til Spansk aften på Rancho Texas. Det var ikke mange gjester som ble med, vi var kun to busslaster med skandinaver. Lokalet var kjempekoselig og stemningen var veldig hyggelig. Spansk mat – både kald og varm. Paella var et nytt bekjentskap og arrugadas-potene kjenner vi jo godt. God vin og så mye vi ville ha av det slaget. Vi satt sammen med to svensker, veldig hyggelige mennesker. Flamenco-oppvisningen var fin, intimt og varmt og nært og ekte. Hele festen var ganske uhøytidelig og de klarte å lage en ?hjemlig? spansk atmosfære for oss. Vi har vært på lignende før, men det nådde ikke opp mot dette. Etter showet fikk alle være med å danse- samba, salsa og lignende. Vi var ute på gulvet flere ganger, til krampen tok oss omtrent, i leggene.

Timanfaya – Kratergrill
Ettersom det var første gang på Lanzarote så meldte vi oss på flere utflukter for å bli bedre kjent med omgivelsene. Dette var en utrolig tur! For et landskap, helt dødt og forvridd. Merkelige farver, grønt, rødt og gult på selve vulkanene og brunt og svart på den størknede lavaen som lå rundt alle vulkantoppene.
Vi kjørte på smale asfaltveier rundt i området og dette området var virkelig stort. Guiden fortalte at utbruddet på 1700-tallet dekket ¼-del av Lanzarote. Restauranten var bygget på en høyde, på en vulkantopp rett og slett. I området rundt denne foregikk det diverse spennende eksperimenter. Det ble tømt kaldt vann i et hull i bakken og vips, en stor vanndamp- stråle åpenbarte seg. I et hull i bakken ble det kastet noe tørt gress, og det var bare et øyeblikk så brant det! Ikke noe særlig å vandre rundt her på egen hånd, det kunne blitt noe vel varmt!


Her er det ikke grillkull!

Grillen inne i restauranten var enorm, og der lå det kylling og kjøtt. Det var nok ikke grillkull i bunnen her nei, det var jordens egen varme som stekte maten! Restauranten hadde glassvegger mot området, og det var en flott utsikt mot det døde landskapet som faktisk likevel ble veldig levende med farvespillet i solnedgangen! Dette må bare oppleves av alle som kommer til Lanzarote, det kan ikke beskrives det må oppleves! Det er også veldig ?viktig? å følge med på rundturen i området, med guide, da får man en skikkelig orientering om hva dette er for noe, det er ganske unikt. Å dra til Lanzarote uten å dra til Timanfaya må vel være som å dra til Paris og ikke se Eiffeltårnet tror jeg.

Fuerteventura ? Tre øyer. Tidlig opp for å dra på tur til ?Tre øyer? Vi dro med Princesa Ico fra fiskehavna og mot Fuerteventura. Underveis stoppet båten for å se på fiskene i vannet gjennom glassvegger nederst i båten.
Det var utrolig fint å være på sjøen igjen, og turen over til Fuerteventura ble nesten for kort! Vi ble kjørt i buss fra havna i Corralejo og til markedet. Markedet var ikke noe spesielt som vi kunne oppdage, kun for turister og helt uten identitet. Det lignet på bodene ved Svinesund ved grensen mellom Norge og Sverige. Vi forlot det ganske fort og fant veien til fots ned til havna igjen. Der fant vi en koselig restaurant med en høflig og vennlig ?innkaster?. En knøtt liten strand var det også der og en kunstner laget en flott sandkrokodille. Det inspirerte nok barna på stranden for det var mye sandbygging å se bortover. Vi bestilte kanaripoteter, mojosaus, øl og jegermaister. Det smakte som vanlig meget bra, og sannelig fikk vi også en ekstra jegermaister da vi betalte.

Neste post på dagens program var en tur over til Los Lobos, og dit dro vi med en mindre båt. En merkelig ubebodd øy med en liten primitiv restaurant i det gamle fiskeværet. Restauranten og de andre ?husene? var bygd opp av rekved. De siste fastboende her på øya hadde vært fyrvokteren. Der var brede stier overalt med skilt og plakater om at vi måtte holde oss på stiene og ikke tråkke utenfor dem! Vi lurte på hvorfor, kanskje det var like varmt her som på Timanfaya? Eller var det for å spare ?naturen??


Lobos, fiskevær bygget opp av rekved.

Etter å ha vært på fiskeværet dro vi til stranda hvor vi fant en ?steinhaug? som vi okkuperte. Men akk da var solen bak skyene som den pleide på ettermiddagene. Det var fint der likevel, bølger, lyden fra fugler og sjø og lav puls.
Båten kunne ikke bli liggende ved brygga mens vi oppholdt oss på øya, det var et voldsomt drag i sjøen og det var faktisk vanskelig å gå i land da vi kom. Da vi skulle hjem var det en dame som savnet sin mann. Båten tuta lenge og vel, flere ganger. Mannskap og guider løp av gårde og ropte og lette. Til slutt måtte vi dra, vi alle skulle jo videre med Princesa Ico. Huff, det var ganske ekkelt å forlate øya på den måten, det var begynt å mørkne og vi visste at en i følget lå igjen der inne et sted! Kona skulle få bli med tilbake sammen med Guardia Sivil, de skulle fortsette letingen.
Det duva og huska litt på vei tilbake til Lanzarote, men det var bare hyggelig. Underveis fikk vi heldigvis beskjed om at den forsvunne mannen var funnet i god behold.

Spasertur på egen hånd igjen
Vi ble ikke avskremt av vår forrige lange spasertur til tross for do-behov og grøftefall, neste tur var planlagt i motsatt retning, mot flyplassen. Målet var restaurant Odin på Matagorda-stranda. Vi pakka ryggsekken og la i vei langs strandpromenaden. Ganske langt ja, en spasertur på ca 1 ½ time, omtrent nesten til flystripa.
Restauranten var en skuffelse, vi fant ingen atmosfære av hygge og vennlighet. Den var i grunnen ganske intetsigende. Vidunderlig utsikt var det, og god Tortilla med det fristet ikke til gjenbesøk, kanskje betjeningen var i dårlig humør og morgengretten? Kanskje vi skal gi dem en sjanse til, en annen tid på døgnet? Dette var akkurat da de åpnet, kunne vært mye som var galt på innsiden eller baksiden akkurat denne dagen?


vi er nesten i enden av rullebanen.

Etter lunsjen leide vi solsenger på stranda. Det var gult flagg og store bølger så det ble bare å vasse litt. Vi lå omtrent rett i innflyvningen til flyplassen og da vi var lei av soling gikk vi videre til et tårn vi klatra opp i. Plutselig skjønte vi hva ?flyspotting? er, det er å oppholde seg i nærheten av flystriper for å filme og fotografere fly. Vi ble litt hekta på dette men det ble så disig og tåkete etter hvert at sikten ble veldig dårlig. Ikke kom det noe særlig mange fly heller.

Noen dager etterpå forsøkte vi oss med flyplass-dag igjen og denne gangen tok vi bussen. Det kosta 90 cent pr person og vi gikk av ved Matagorda-stranden. Det ble et stykke å gå likevel, hele stranda omtrent til endes hvor flystripa ligger. Det var dårlig med fly og kaldt var det også. Vi satte oss ned på stranda, det var fint å sitte der selv om det blåste kaldt. Vi kunne tydelig se at det blåste sandkorn bortover. Da vi skulle reise oss for å pakke sammen ramla fotoapparatet ned i sanda. Det var et digitalkamera og det slutta å virke, linsa gikk verken ut eller inn. Det var ikke spesielt lurt å være så skjødesløs med et fotoapparat i en sandhaug!! Heldigvis berget vi minnekortet.

Hjemover gikk vi gikk langs strandkanten og ved San Antonio-hotellet okkuperte vi en av disse halvmåneformede steinhaugene som det finnes mange av bortover alle strendene her. Vi la oss ned bak en slik og du verden – lunt og varmt og vindstille ble det med en gang. Så da vet vi det, og dere også, at det finnes råd selv om det blåser. Det blåser jo stort sett hele tiden på Lanzarote.
Det ble nytt fotoapparat: Nikon med 512mb kort, 5,1 megapixel og bruksanvisning på engelsk, kjøpt hos Visanta.. Det er forresten kun hos Visanta man kan handle trygt og ikke bli lurt, visste dere det?

Vi ble jo lurt selvfølgelig, men ikke hos Visanta:
En dag skulle vi kjøpe ny videokassett, Videobutikken fant vi med engang og betalte 20 euro for 1 stk videokassett. Jeg syntes vel egentlig det var fryktelig dyrt, men den var ekstra lang (90 min) og spesielt område for bilder. Jeg kjøpte også solbriller der for 25 euro. Vi gikk videre og fant flere video- og fotobutikker, bl a hvor de solgte akkurat samme kassett for 2,45 euro (Visanta)!!! Vi dura tilbake og ekspeditøren sa at vi måtte komme tilbake om kvelden når sjefen var tilstede. Snakk om bønder i byen!! (Unnskyld bønder, dere er nok sikkert ikke halvparten så dumme som vi var her da men det er jo et uttrykk som heter så) Vi fikk aldri tilbake de pengene, men lærte leksa vår om den slags.
Startour anbefaler VISANTA for handling av elektronikk, foto, dvd og lignende og det kan vi absolutt bekrefte, vi har testet dette!


Symbolet for Lanzarote, ja det er skrekkelig varmt enkelte steder på øya

Denne turen var i desember 2005. Vi ble så begeistret for Lanzarote at vi bestilte ny tur med en gang vi var hjemme, og i slutten av januar 2006 reiste vi dit igjen. Mer om dette i et annet reisebrev?.

Desember 2005

3 kommentarer om “Herlig adventstur til Lanzarote

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s