Mosjøen, byen midt i Norge.


Og husan de blir så små!

 

Mosjøen er min barndomsby, det er en fin liten by hele året, og der finnes masse kulturtilbud, overnattingssteder og forholdsvis god kommunikasjon med omverdenen så lenge været holder seg brukbart, og det gjør det jo stort sett hele tiden. Det hender vel at fly ikke kommer eller går, og at jernbanen er sperret av snøras eller andre ras, men det er ikke ofte. Og skulle det nå skje, så er det jo ganske eksotisk å få lov til å oppleve et skikkelig uvær også!! Øyfjellet, 818 meter (?? Det var 814 i min oppvekst, hm det må ha vokst!!) stiger omtrent loddrett til værs fra gatene i denne flate byen. Mellom fjellet og bygatene ligger utløpet av Vefsna, en stor og lakserik elv. Videre er det Vefnsfjorden ut til Helgelandskysten med Sandnessjøen som nærmeste by.


Kulturverkstedet fra baksiden

 

Sjøgata i Mosjøen er ganske unik, den ligger omtrent helt nede ved elva, og bestod i gamle dager av bøndenes sjøboder. Nå er dette Nord-Norges største bevaringsområde med trehusbebyggelse fra 1800-tallet. Dette er en levende gate med beboelse, små butikker, kafeer, museum og gallerier.

 


Sjøgata i Mosjøen, hanen er i  kommunevåpenet.

 

Sentralt i denne herlige lille gaten ligger Kulturverkstedet. Hit må vi alle før eller senere i løpet av et besøk i hjembyen vår. Her serveres det mat fra Vefsn (vår kommune), her finner du ikke baguetter i plast med skinke og tomat (eeeh kanskje det finnes, jeg har i så fall fortrengt det, jeg kan ikke huske å sett noe slikt på matbordet her, og hvis det finnes, vær så snill, fjern det!!). Her finner du potetkake med kjøttrull, vafler med brunost, kjøttrull eller kokt egg slik vafler skal og bør serveres, ikke noe tullete syltetøy og rømme her! Her finnes melk-kake med gomme og lefser med gomme. I tillegg til kafèen så er her også plass for utstillinger, det finnes vevstue på loftet, lokaler til utleie og noen av rommene ser fremdeles ut som finstua til handelsmannen på 1800-tallet, til og med original tapet er det på veggene.
Dette huset var tidligere et handelshus fra 1862/1900 og det er restaurert antikvarisk med hjelp fra riksantikvaren.

 


Vafler med brunost, kjøttrull og kokt egg, nam nam


Melk-kake med gomme og potetkake med kjøttrull


Krinalefse med gomme

I  Sjøgata ligger også det eldste hotellet i Mosjøen, Fru Haugans Hotell. Det startet opp som et handelssted i 1794 og er dermed over 200 år gammelt, det er faktisk det eldste i Nord Norge. Det har vært i samme families eie siden 1885. Det er fremdeles i drift og er påbygd en del ganger, men heldigvis, du kan fremdeles se de eldste delene av bygningene og de gamle salongene er fremdeles i bruk og har en spesiell atmosfære. Hotellhaven er også verd et besøk om sommeren, her kan du fiske laks og sjøørret direkte fra haven.


Trongskaret, her klatra vi opp.

 

Naturopplevelser, jakt og fiske er aktivitetstilbud som tilbys til turister, og det formidles av både hoteller og turistinformasjonen. Vi hadde i grunnen nok med oss selv og vårt søskentreff, og vi planla slektstreff til neste sommer. Jakt og fiske fikk vi jo også en smak av, laks og elg var på vår hjemlige meny ganske ofte i løpet av uka, i tillegg til flere lunsjbesøk på Kulturverkstedet i Mosjøen.

 

For ikke lenge siden kunne vi bli med Gutta på tur, med kongen, til Laksfors som ligger noen få mil sør for Mosjøen.  Gutta selv var jo også innom Mosjøen for å kjøpe lokale råvarer.  Jo,  vi er stolte av byen vår selv om vi flytta derifra for veldig veldig mange år siden.

 


Dette ligger også ved Kulturverkstedet

11 kommentarer om “Mosjøen, byen midt i Norge.

 1. Kan det være Widerøe som flyr rundt øyfjellet og gjødsler med NOX? Det virker som gjødsel og øker vegitasjonen det.

  Liker

 2. Kulturverkstedet eksisterte som handelshus i våre barndomsdager også. Jeg var mange ganger og handlet for vår mor der under og etter krigen. Hovedbygningen hadde kolonialvarer og noe stoffer i 1. et. Ved siden av kunne vi handle en del jernvarer m.m.

  Liker

 3. Åååh så koselig innlegg;-))) Gleder meg stort til vi skal der i sommer;-)) Har vert der 1 gang før, men da vart vi flydd og hadde bare tid til møter ol.. så eg fikk ikke mye med meg av serverdighetene den gangen, så dette blir spennende;-)) Takk for info;-)
  og ha en flott søndag videre

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s