NSB? Nei det våger vi ikke igjen!


Ut på tur, aldri sur!

 

Vi skulle til Mosjøen i Nordland på høstferie, og bestemt oss for å reise med tog istedefor å kjøre bil!

På Strekningen Oslo-Trondheim tilbyr NSB komfortklasse og det bestilte vi. Der finnes det strømforsyning til telefoner/pc, gratis aviser og kaffe og noe bedre plass enn i de andre vognene.

 


Mange fine sitteplasser i kafevogna mellom Oslo og Trondheim

 

Toget gikk fra Lillestrøm kl 8:19 og reisen til Mosjøen ville ta omtrent 13 timer med 1 times venting i Trondheim . Det var en flott transport dette, vi satt godt og ble bare litt togsyke til å begynne med. Det gikk over etter at vi hadde spist middag med rødvin attåt i kafèvogna. Vi vet ikke riktig om det var rødvinen eller at vi hadde vent oss til togets bevegelser som gjorde at vi følte oss mye bedre.

 


Oslo-  Trondheim, fin kafevogn med middag, øl og vin

 

Midtveis, som er omtrent Trondheim skulle vi bytte tog, til dieseltransport denne gangen. Det var et veldig lite tog, og akkurat, der fantes det ikke mat, trangt om plassen og kun en automat som hadde sjokolade og snacks, kaffe og brus. Vi ble ganske sulten før vi kom fram sånn litt over 9 om kvelden, men var jo glad for at vi hadde spist middag før Trondheim.


Automaten som skulle holde liv i oss på femtimersturen Trondheim-Mosjøen

Etter en fin uke i Mosjøen var det tid for å vende sørover igjen.  Første del av turen, til Trondheim gikk ganske bra pga av at nå visste vi at om bord i toget fantes det ikke annen servering enn fra en automat . Vi hadde med oss nistemat og vannflasker. 

 

Det er forferdelig trangt i disse togene.  Jeg er ikke stor, 160 cm, vi sitter mot hverandre med et bord i mellom oss. Det går ikke an å ha knærne rett fram, vi må vende retning for å ikke butte borti knærne til den som sitter på andre siden av bordet!

Men så kom det egentlige problemet, stakkars NSB, eller rettere sagt stakkars alle dem som jobber i NSB. Det opprinnelige toget sørover fra Trondheim var kansellert pga av strømstans oppå Dovrefjell et sted. Det toget vi skulle ha reist med hadde kafe og matservering. Vi hadde i tillegg bestilt komfortklasse, med tilhørende herligheter.

 


Men fin utsikt var det jo!!
 

 

Vi måtte fortsette vår tur sørover i et dieseltog med noen få vogner, akkurat likt det vi ankom med til Trondheim. Så der satt vi da, heldigvis ikke skrubbsulten pga av nistepakka vi spiste kl 12.00. Men vi ville ikke komme til vårt opprinnelige tog før på Otta, ca kl 18.34. Der fantes det MAT og drikke. Uansett, det var ikke konduktørenes skyld, de gjorde så godt de kunne, og det var virkelig bra at de ikke sendte oss i buss. Her hadde vi tross alt toalett, gode seter, (selv om det var trangt) luft omkring oss og vi fikk til og med poletter til kaffeautomaten!!!!

Underveis fikk vi en gladmelding, strømfeilen var nå utbedret, komfort-toget venta på oss på Dombås, hurra. Vi nådde Dombås og det ble nedtur, et godstog lengre sør hadde revet med seg hele strømforsyningen og det var nok en gang stopp. Ikke nok med det, men nå stod jo toget ?vårt? på feil side av strømbruddet.  Vi måtte ut av toget og fikk oppholde oss i stasjonsbygningen.

 


Stasjonen på Dombås, ikke sitteplass til alle, mange må sitte på gulvet, eller være ute.
 

Vi var altfor mange mennesker til å få plass i det lille venterommet på stasjonen. Vi måtte skifte på å være inne.  Det var altfor varm inne og altfor kaldt ute, og ingen kafe- servering. Vi kunne ha vandra ut og ned til Dombås sentrum, men måtte være raske for «noe» kunne jo skje. Togpersonalet, og stasjonsbetjeningen gjorde deretter en kjempejobb! Vi ble fortalt at vi kanskje måtte vente tre timer før det kunne komme noen busser for å frakte oss ned til Otta, og imellomtiden så gikk personalet om bord i alle tog som stod fast der på stasjonen, rasket med seg det de fant av kjeks , sjokolade, lefser, brus og snaks og delte ut. Kaffe trakta de hele tiden, og de prøvde så godt de kunne å gjøre situasjonen noe bedre for oss alle.

Etter et par laaange timer kom det busser, vi ble frakta til Otta, der stod endelig komfortvogna og venta på oss, og omtrent alle passasjerene sto i matkø i kafevogna. Til Oslo ble det ikke så mange timer forsinket som vi hadde fryktet, bare tre timer!


Nyt reisen står det på alle seteryggene, hmm ikke alltid like lett det!

Men, moralen her er i alle fall, ta med mat og drikke hvis du skal på togtur til Nord Norge, her går det ikke an å stole på cateringen! Og skal du for eksempel videre med fly til Amerika eller Syden, reis MINST dagen før!!! Men ellers, det var jo en opplevelse dette også, en opplevelse at det var minst like ukomfortabelt å reise denne strekningen i våre dager som det var for femti år siden. Forresten,  for femti år siden så stoppet toget på enkelte stasjoner hvor alle passasjerene kunne gå inn på stasjonskafèen for å kjøpe med seg lapskaus eller lignende så da slapp man i alle fall å være sulten.

 

Vi reiser nok med bil neste gang, vi har ikke god nok helse til å risikere slike opplevelser. Kanskje det vil gå bra en sommerdag, men om vinteren?  Da blir det flytransport!

9 kommentarer om “NSB? Nei det våger vi ikke igjen!

 1. Åff for en uflaks dere hadde på denne turen. Vi skal til Mosjøen i sommer og vi gleder oss masse til den kjøreturen;-))100 mil en vei og vi skal tutle oss oppover kartet i en 1932 mod ford, det blir morro morro. Den kan du se bilde av på headeren min;-))
  Ha en flott lørdag videre;-)) og takk for nok et godt innlegg;-))

  Liker

 2. Allis: Takk for det. Jeg har vært inne og sett på kjøretøyet, det blir nok en herlig tur! Bedre enn tog en kald høstkveld ihvertfall. Men for oss, alt er jo opplevelser. Det hadde ikke vært noe spenning hvis alt skulle gå som planlagt. God tur til Mosjøen! Jeg kommer med et innlegg om Mosjøen senere i dag. En herlig by!

  Liker

 3. En såpass lang togtur i Norge uten utventede overraskelser er sikkert ikke vanlig hehe. Iallefall om vinteren. En opplevelse ble det jo uansett. Er enig med hva eljos sa, ingen spenning om alt går som planlagt. Håper ikke NSB skremte vekk alle muligheter for nye togopplevelser :).

  Liker

 4. oslonewbie: Nei da, vi kommer nok til å reise med tog igjen, men pga dårlig helse tar jeg ikke sjansen mer på vinterstid. Det var noen skrekkelig tøffe timer der på stasjonen på Dombås! Men, som du kanskje har sett på bloggen min, vi har sterke bånd til Japan, og der er det omtrent uhørt og nærmest grunn for selvmord blant de ansatte om noe blir feil med togtrafikken. Vi anbefaler våre japanske gjester en togtur både til Bergen og NordNorge, som en eksotisk opplevelse med innlagt mulig spenning, he he.

  Liker

 5. Hei!
  Synd å høre om dine erfaringer, men du hadde jo en perfekt tur oppover, og turen nedover hadde jo egentlig ikke NSB skyld i.
  Det er virkelig kjipt å bli strandet på den måten, men slik er det desverre når vi bare har et spor over fjellet og politikere (hovedsakelig de på høyresiden) motarbeider videre utviding.
  Vil til slutt nevne at de aller aller fleste togene mellom Oslo og Trondheim er fremme i rute selv om det er litt kjipt med alle telehivene for tiden.
  hilsen en Lokfører i NSB

  Liker

 6. LF: Perfekt var den vel ikke, det var ikke noe å skryte av, det mattilbudet mellom Trondheim og Mosjøen. Og like forferdelig trang var det også, som på nedovertur. Nytter ikke å være 1.80 med lange bein og sitte mot hverandre der. Men det er ihvertfall ikke de ansattes skyld. som jeg skriver, de gjorde en fantastisk innsats for oss der på Dombås. Det er politikerne som bremser all utvikling, er enig med deg i det, og det er forferdelig synd!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s