Herlige Lanzarote

 
Fra balkongen på vårt favoritt-hotell

César Manrique sammen med sin politikervenn Pepin Ramirez var foregangsmenn for å bevare Lanzarote mest mulig naturlig slik at øya ikke skulle bli som på de andre Kanariøyene, med høyhus og turistgettoer uten å ta hensyn til stedets egenart. De to bestemte seg allerede på 50-tallet for å gjøre Lanzarote til «en av de vakreste steder på kloden, fordi øya har uendelige muligheter å by på». det sa de den gangen, og vi er så glade for at de gjorde det.

Det var vår femte tur til Puerto Del Carmen, og vi finner stadig nye sider ved denne spesielle øya. Det er også nye ting vi må lære oss om reisen , – flott system, innsjekkingen på Gardermoen! Nå har vi lært det, og køer for å sjekke inn bagasjen er omtrent borte, det er supert. Sikkerhetskontrollen blir også bedre på den måten, ikke så mye kø.
Flyturen gikk flott, det var en gang at setebelteskiltet kom på, pga turbulens, men det ble ikke så galt. Det som var litt ille, var at filmen de viste var fremdeles Mamma Mia, ehh for tredje gang, tredje flyturen med Mamma Mia. Den filmen kan sees flere ganger, ingen tvil om det, men dog, hadde vært fint om den hadde blitt skifta ut snart. Første gangen vi så den var på fly til Gran Canaria i slutten av november, så til Lanzarote i slutten av januar (2009), og nå til Lanzarote igjen (mars 2009). Noen vil vel kanskje påstå etter dette at vi reiser for ofte, og det kan jo være noe i det.
Ellers så savnet vi rundstykkene!! Erstatningen var små «sponplater», de smakte ikke godt.


Markedet i teguise


 

Søndag dro vi til markedsdag i den gamle hovedstaden Teguise. Markedet var digert, kjempedigert. Men det var litt mye for bare turister! Stort sett alle varene finnes også i bodene på Svinesund, eller på de fleste festivaler og markeder i Norge, så langt vi kunne se. Men selve livet rundt disse bodene er vel verd et besøk. Denne gamle hovedstaden, var VÅR grunn for å bli med på markedsturen, denne byen var veldig sjarmerende og hadde en hel del spesielle spisesteder og bygninger som vi skal reise tilbake til. Noen av bodene solgte også div spiselige ting fra stedet, og noen solgte lanzarotesouvenirer. Kanskje fantes der en avdeling med metervis med krydder, frukt og grønnsaker, spekeskinker og ost, vi vet ikke, markedet var veldig digert og vi rakk ikke over hele. Der fantes spredte forekomster av ost og grønnsaker, men ikke noe samlet.


Fra markedet i Teguise


På torvet ble vi positivt overrasket, en gruppe som spilte og sang kanariske melodier, og det varte ikke lenge før dansen var i gang. Herlig!! Like ved torvet lå den nydelige gamle kirken fra 1400-tallet. Det ble litt handling også, ikke mye, og dette markedet var litt spesielt, ikke noen påtrengende selgere fant vi. Vi fikk stort sett gå i fred, og vi kunne plukke på varene uten å bli overfalt. Ja dette inntrykket ble enda sterkere, at folket her på denne øya, de er annerledes enn på de andre øyene, de er beskjedne, høflige, hyggelige, blide og hjelpsomme.

Det skulle være folklore-oppvisning i et telt, og vi prøvde å komme oss inn der. Vi kom 5 min for sent og ble nektet adgang. Det som foregikk hadde vi fullt innsyn til, det var kanarisk bryting. Teltet var ikke fullt, men vi kom ikke inn fordi «forestillingen» allerede var begynt. – når er neste da, spurte vi? Neste søndag!! Ja ja, de ville vel ikke selge flere billetter da, greit nok, vi hadde fått vår forestilling på torvet.


Jameos del Agua

Den STORE turen denne gangen ble Nord-turen, turen til nordlige del av øya, med Customer Travel. Turen gikk først til grottene ganske langt i nord, disse kalles vulkanrør, og ble formet ved at ytterste del av lavastrømmen fra vulkanen Corona stivnet mens innholdet inni rant videre, da ble det dannet et rør. Overflaten – taket, kunne mange steder være tynt slik at det falt ned.


Konsertsalen med scenen helt nederstKongens svømmebasseng

Først dro vi til Jameos Del Agua. Denne grotten var nydelig, ikke det minste innestengt på grunn av at det var store åpne felt i taket slik at sol og lys var til stede. Der fantes restaurant, bar, dansegulv. En saltvannssjø med de bitte små albinokrabbene, videre til kongens svømmebasseng, omkranset av palmer og vakre blomster, og bak der igjen, konsertsalen!!! Det var jo egentlig den vi var kommet for å se på. Den hadde vært stengt siden 2001 pga av at det falt ned stein fra taket. Restaureringen var nå ferdig, og det blir konserter der senere i året. – den var nydelig og veldig spesiell, jo her skulle vi ha laget konsert ja!!! Det sies at denne konsertsalen er kanskje blant de mest imponerende og spektakulære konsertarenaer som finnes i verden!! Alt sammen er signert (designet) av César Manrique.

Neste stopp var den grønne grotten, (familien som brukte den først het Grønn, eller på spansk: Verde) der gikk vi ikke inn, det var en slik grotte type vanlig hvor man nesten måtte krype et par steder. Ikke krype, men i hvert fall bøye seg. Dette var et sted hvor innbyggerne gjemte seg for pirater som kom, og de gjemte seg for andre kjeltringer som kom fra Afrika. Da gruppen vår forsvant ned i hullet i bakken, masse trappetrinn ned og inn i det svarte hullet, var jeg fornøyd med avgjørelsen min, at dit skulle ikke jeg. Istedefor rusla vi rundt og satt og koste oss i solen. Landskapet der nord var grønt!!! Faktisk veldig grønt med busker og blomster overalt så langt øyet kunne se.


Palmer og korn, en vakker kombinasjon


Så av gårde til Haria, den vakreste og grønneste byen på Lanzarote er det noen som mener, De tusen palmers dal. Her også var det frodig og vakkert, med kornåkrer oppetter fjellsidene, vakre blomster og tusen palmer, minst. Det ble sagt at palmene hadde blitt plantet i årenes løp hver gang noen fikk barn. En palme for hver jente og to palmer for hver gutt. Sannheten var nok at der hadde vært en palmeplantasje en gang i tiden. Det var et uvanlig Lanzarote-syn med bølgende gule kornåkrer og palmer mot den blå himmelen.

Vi skulle ha lunsj på en liten restaurant der. Restauranten var sjarmerende og spesiell, det kan man dessverre ikke si om maten. Den smakte helt greit, det var ikke det, men jeg er jo litt opptatt av mat, og i sær lokal mat. Jeg mener å ha lest at vi skulle få canarisk mat på lunsjen, og det er det mest vanlige på slike utflukter å få smake litt av stedets spesialiteter. Okay, der fantes noen ostestriper i salaten som nok var kanarisk. Hovedmåltidet ellers var en kotelett, med brun saus, grønnsaksblanding type frossen med opprinnelse Findus eller lignende og to runde kuler med potetmos av ubestemmelig opprinnelse. Det smakte ikke vondt, men vi kunne vel i hvert fall ha fått kanaripoteter, og ferske grønnsaker.


Utenfor restauranten


I ettertid har jeg fått en fullgod forklaring på dette måltidet. Vi reiste på en tur beregnet for, og sammen med engelske og tyske turister. De engelske vil ikke ha noe annet enn den maten de spiser til vanlig, kanarisk mat er ikke noe de spør etter. Engelske barn for eksempel, griner på nesa av det meste som ikke er chips og ketsjup, så da vet vi det. Tusen takk til de norske reiseselskaper som bestiller lokal kultur i form av lokal mat til oss, på utfluktene.

Resten av turen kommer i neste blogg, det er bare å glede seg til fortsettelsen……

7 kommentarer om “Herlige Lanzarote

  1. Hei! Fine bilder. 🙂 Har ikke vært på Lanzarote, men på Gran Canaria et par ganger og tenerife. Er svært glad i Kanariøyene, med sitt behagelige klima..)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s