Amcars i Sørum

EAC-club i Sørum, hva er nå dette da? Vi har bodd i Sørum i mange mange år, og turister i nærområdet, det er vel noe alle burde være, og de færreste er.

Gjennom avisreportasjer og en ny flott side på internett som heter Opplev Sørum så har våre egne attraksjoner kommet oss nærmere, og vi har blitt nysgjerrige. Opplev Sørum har også sin egen facebookside, og fordelen med å være tilhenger her er jo at man får melding med en gang der er en nyhet. Så kan vi flytte oss videre til hjemmesiden hvis vi vil lese mer om temaet.

Ja, EAC-club, vi visste at det hadde noe med amerikanske biler å gjøre, gamle biler, dvs fra femtitallet (det kan hende at jeg tar feil). Mellom Sørumsand og Frogner i Sørum finner vi denne fine klubben som inneholder langt mer enn noen få gamle amerikanske biler. Akkurat omtrent der veien tar av til Knatten og Kløfta, der finner vi en låvelignende bygning, som etter hvert viser seg å være altfor liten egentlig.  Åpningstider er lørdag og søndag kl 11.00 – 16.00

Vi er litt dumme, faktisk, vi klarte å rote oss ned på baksiden og gikk inn bakveien (!!) Inngangen er nemlig på forsiden, på samme siden som veien er, den veien du kommer enten det er fra Kløfta, Sørumsand eller Frogner. Uansett, det var lov å komme bakveien også, sa de hyggelige menneskene vi traff der, på kafeen. Der finnes nemlig en kafe også, og de har nydelige vafler og kaffe.Bilene ja, amerikanske, EAC betyr Eight Amcars Club, og de tar vare på (i hovedsak) 8 bilmerker, nemlig De Soto, Henry J. Hudson, Kaiser, Nash, Packard, Studebaker og Willys. Klubben har klart å samle dokumentasjon om mer enn 300 biler av disse merkene som befinner seg rundt på Østlandsområde, hos private eiere. I lokalene her i Sørum er det ikke store plassen, men alle de andre bilene er dokumentert med flotte bilder på veggen i utstillingslokalet. I kjelleren er det verksted hvor det foregår underverker i følge en reportasje vi leste.

Jeg er i grunnen glad for at vi rota oss bort i feil inngang( igjen – helt utrolig at det var mulig!), fordi at vi dermed kom inn i en slags stemning som hadde med noe å gjøre som skjedde for lenge siden, det var en snev av vår ungdom selv om jeg var bare barnet på femtitallet så var det flere slike biler rullende på veien også på sekstitallet.

Her fantes ingen sikkerhetsbelter, i forsetet kunne det være plass til tre personer, ikke noen formseter her nei. Masse pynt på bilene, du verden så mye vakrere gamle biler er enn de nye?  Alle nye biler ser ut som om de er støpt i samme form. Disse gamle har flotte farger, fine fasonger, fin pynt, selv om de spisse spydet på fronten ble forbudt etter hvert ifølge min mann. Min mann ville vel være mer interessert i hva som var under panseret på disse bilene, han får ta seg en guttetur hit på egen hånd senere.Vi fant da etter hvert døren til kafeen, kjøpte oss kaffe og vafler og satte oss ned og kikket oss rundt, å du verden??Jeg kikka etter jukeboxen, den var ikke der, men musikken var der, fra et nymotens anlegg. På alle bord lå det gamle utgaver av Aktuell, Nå og Illustrert Teknikk og Hobby. På veggene, – bildegalleri av alle norske rockehelter fra 50-60 tallet. Klubben har utgitt all denne musikken på CD, og 54 forskjellige Cd-er er til salgs her. Vi ble sittende ganske lenge, leste og bladde i de gamle bladene som lå der, og koste oss med stemningen og musikken. Kanskje noen har en gammel jukebox å forære klubben?Samlingen av disse 8 bilmerkene som ble borte i kjølvannet av Ford og GM er faktisk unik på verdensbasis, og sammen med den enestående samlingen av norsk rockemusikk fra 50-tallet gjør et besøk her til et besøk til tiden som var, absolutt å anbefale.Vi fant inngangen da vi gikk ut, og har nå fotografert den for å dokumentere hvor enkelt det egentlig var. .

En kommentar om “Amcars i Sørum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s