Toget som ikke skal noe sted

Toget som ikke skal noe sted, bare en tur tilbake i tiden.

Litt dårlig gjort kanskje, å drive reklame for dette flotte toget nå som sesongen er over!  Men – fortvil ikke, det kommer en ny sjanse søndag 11. september, og da blir det til og med «Buss for tog».   Det er jo så populært for tiden, i hvert fall hos NSB.

 

Urskog-Hølandsbanen (Tertitten)  finnes 35 min fra Oslo S, retning mot Kongsvinger. Den lille stasjonen ligger like ved den vanlige stasjonen på Sørumsand.  Det er nok av parkeringsplasser også, hvis man kommer med egen bil. Urskog-Hølandsbanen var i ordinær drift fram til 1960 og første veterantog gikk i 1966.  Den søndagen vi var her så hadde de to-togsdrift, dvs et passasjertog og et godstog som vekslet på kjøringen og møttes midtveis.

 

Toget kjører flere turer hver søndag i sesongen, ellers kan man leie hele toget.  I sesongen kan man stoppe igjen på Bingsfoss Stasjon.  Der er det kafè og vaflene er vel snart verdenskjente. Tertitten har noen ekstraturer innimellom og så kommer JULEKJØRING i desember.  Julekjøringen er virkelig flott, med gløgg, pepperkaker, julenisse, parafinlamper og fyr i ovnene.  Ja for det finnes selvfølgelig ovner i alle vogner.  Man skulle vel ikke fryse i gamle dager!

 


 

Søndag 11. september er det Kulturminnedagen, og det er avgang fra Sørumsand: 1100, 1200, 1300, 1400 (tog og buss) og 1500 (kun tog).    Bussen er ingen vanlig buss, men en veteranbuss som fortsetter turen der Tertittens skinner slutter, ved endestasjonen Fossum.  Bussen går langs den nedlagte jernbanstrekningen til Finstadbru i Aurskog-Høland, og hele turen vil ta ca 1 time og 45 min.  Underveis i bussen vil du kunne oppleve fortellinger om hvor banen gikk, hva som skjedde rundt stasjonene og museumsbanens tilblivelse etter restene fra den nedlagte jernbanen.

 


På kulturminnedagen ryktes det at det blir godstog med en eller to passasjervogner.


……men kanskje det da kan være bra å bytte ut dette plast-tauet med et skikkelig tau??

 

 
En gammel «Narvesen-kiosk» pryder stasjonsområdet.

 


Og på den andre siden av gata finnes det middag før man drar hjem, eller mens man venter på toget…..


Fine uniformer hadde de i gamle dager (togmannen til venstre, nymotens taxi-sjåfør til høyre)

 

 

Og rekker du ikke  turen den 11.september så får du kanskje noen sjanser til i desember, med stemningsfull julekjøring!

 

 


Jule-og nyttårskjøring er virkelig stemningsfullt!

 


Langveisfarende gjester varmer seg ved ovnen
 

 

Kart og veibeskrivelse:

 

http://www.u-hb.no/documents/veibeskrivelse.html

 

Mer om Tertitten:

http://www.u-hb.no

 

Også finnes de jo selvfølgelig også på facebook!    – Tertitten – UHB

 

 

2 kommentarer om “Toget som ikke skal noe sted

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s