Togturen jeg ikke glemmer på lenge

 

 

Det er ikke bare jeg som har dårlig erfaring med NSB, de har facebookside og der har jeg klippet ut følgende fra en frustrert herre som har reist med tog:

 

Togturen jeg ikke glemmer på lenge:

I går skulle jeg ta toget fra Trondheim til Oslo, med Rørosbanen kl 0950 med ankomst Oslo kl 1734. Alt gikk helt utmerket frem til Koppang. Der ble det – av naturlige årsaker – buss videre. (pga at skinnene hang i løse luften, utgravd av store vannmengder)

Når vi kommer til Hamar må vi vente nesten en time fordi toget nettopp hadde kjørt. Når så neste tog kommer er vi så heldige at vi får sitte på toget i ti minutter til Stange, for så å bli satt over på en ny buss til Eidsvoll.  Når vi kommer til Eidsvoll er det ytterligere venting på Kongsberglokalen som ikke skulle gå før 1824, og omsider kl 2025 ankommer vi Oslo ? nesten tre timer etter oppsatt ankomst.

 

Jeg har sendt en tilbakemelding til NSB via mail om denne hendelsen.  Rent generelt synes jeg gjennomføringen av disse omleggingene var dårlig.  Tre timer ekstra reisetid er VELDIG lenge.

(facebook i går 7.9.11 kl 1258)  

 

NSB Heisann Bjørn! Vi har ingen problemer med å forstå at reisen ble annerledes enn du hadde forventet. Vi skal undersøke årsaken til at det ble slik, og kan bare beklage for ulempen forsinkelsene skapte. Du vil derfor ha rett til prisavslag. Hilsen Rune

 

Jeg har tidligere skrevet reiseblogg om NSB:  «NSB, nei det våger vi ikke igjen», og dette innlegget fra i går forteller meg at intet er blitt bedre i vårt land når det gjelder togtrafikken, enten det er på langtur eller bare til jobben.  For ordens skyld også, NSB har vel ikke styringen selv over hva som blir bevilget til spor og materiell.  Vi må nok høyere opp i systemet i Norge for å finne dem som har det egentlige ansvaret!!

 

Egentlig så synes jeg svaret over her, som Rune gav den uheldige togreisende var,  om ikke like ille som selve reisen, så var det et ille svar.  Sett nå at han hadde betalt 199,- eller 299 for billetten, hva hjelper det om han har rett til prisavslag?  Det er jo latterlig.  Det er jo ikke pris og penger det er snakk om når det gjelder tilliten til NSB og muligheten for de fleste til å reise med tog.

 

Jeg kan aldri reise langtur med tog lengre.  Jeg har ikke helse til det.  Ille nok med all denne flyttingen fra tog til buss til tog og tilbake til buss, og all den ventingen kanskje i stasjonslokaler uten sitteplass til alle (les min reiseblogg om dette!) men tenk på BAGASJEN!!  Tenk på den store kofferten du må hale med deg inn og ut av busser og tog.  Det skal krefter til for dette, og næring også, og det er det smått med på tog som ikke kan gå likevel, og på nedlagte stasjoner.  Jeg ser for meg at det kan være problematisk for en barnefamilie også, med vogn og pikkpakk og unger som skal flyttes hit og dit.

 

Mitt første møte med «Buss for tog» var en tur fra Oslo til Stavanger.  Min mann hadde nettopp hatt hjerteinfarkt, og han hadde ikke lov til å bære kofferter.  Vel vel, vi fikk sønn vår til hjelp, ham kjørte oss til Oslo S og skulle hjelpe oss om bord i toget.  Vi skulle reise med nattoget for å kunne legge oss nedpå med en gang. Jo da, han fikk hjelpe oss om bord i bussen som gikk til Drammen hvor toget venta på oss.  Hvis jeg hadde visst at reiseruten ble bil til Oslo, buss til Drammen og tog videre så hadde vi aldri reist!  Det ble ekstra bæring for meg , og stress for den nyopererte gubben.  Det tok jo ekstra tid til Drammen, og avstigning der og inn på toget.  Dette gjorde at turen ble lengre, mer slitsom og tyngre enn nødvendig og planlagt.  

 

I gamle dager, i riktig gamle dager, i min barndom, da kunne vi ekspedere kofferten på stasjonen vi reiste fra, og så fikk vi den tilbake når vi kom fram til bestemmelsesstedet.  Reisegods stod det over en stor luke på de fleste stasjoner.  Min mor sa alltid at hun skulle «kartere» bagasjen!  Jeg vet ikke hvor det ordet kom fra, men den «karteringen» gjorde at hennes reise fra nord til sør og omvendt ble mye enklere for henne når hun skulle besøke barn og barnebarn.  Hun rørte ikke bagasjen i det hele tatt, hun ble fulgt til stasjonen og hentet på stasjonen.

Det var også den gangen da det fantes restaurantvogn med hvite duker.  Toget til og med stoppet på utvalgte stasjoner for at de reisende kunne gå ut til stasjonsrestauranten og kjøpe med seg mat, for eksempel lapskaus eller noe sånt.  Nå finnes det vel ikke en kafè lengre på de store stasjonene?

 

Jeg er rett og slett sint på myndighetene som har skuslet bort dette flotte framkomstmidlet som et tog kan være!! 

Det var faktisk tryggere og enklere før, selv om det tok lengre tid.  Og kom ikke her og snakk om at komforten er blitt bedre, for det har den ikke.  Prøv å sitte baklengs i et tog som kjører rasende fort og slenger og hiver på seg.  Du kan ikke sitte med knærne rett fram for da blir det ikke plass til knærne til vedkommende som sitter rett ovenfor deg, den fremmede mannen.  Trangt i fly?  Da har du ikke prøvd toget fra Trondheim til Mosjøen!

 

Hørte en melding på radio her om dagen, noen ministergreier var og åpnet dobbeltspor mellom Oslo S og Asker.  OSLO S og ASKER!!!  Hadde de enda åpnet dobbeltspor mellom Oslo S og Trondheim, eller Bergen eller Stavanger, så kunne det vært noe å skryte av i radioen.!   Da kunne de jo til og med ha reparert linjer samtidig som toget gikk.  Og snakk om investeringer, oljefondpenger i utenlandske foretak?  Hvorfor blir det ikke noen skikkelige investeringer i veier og jernbane i Norge?  Heller vente kanskje til det blir 10 ganger så dyrt, klatte litt her og klatte litt der…….

 

NEI det er skammelig – hele togsituasjonen i Norge, og vi som ikke er topptrent og i god form, men tvert imot skrøpelige og en smule bevegelseshemmet, vi kan ikke reise med NSB i dag.  Hvis jeg spør dem (NSB) på facebook, eller i avisen, eller pr telefon, så får jeg sikkert til svar at selvfølgelig kan jeg kan reise, men det er et sjansespill jeg absolutt ikke våger.

 

Min forrige tur finner du her:  NSB, nei det våger vi ikke igjen

 

 

5 kommentarer om “Togturen jeg ikke glemmer på lenge

 1. jeg reiste med tog i overigår, og da klarte jeg selfølgelig å glemme veska mi!!! jeg reiste fra bodø til bjerka! men siden vi var 3 unger og bare pappa, var det veldig mye stress. vi var alle trøtte og siden det var sent, sov alle tre ungene! men jeg trodde pappa hadde tatt veska mi siden den ikke sto på plassen min. og da toget stoppet måtte vi komme oss av på 2 min, og så kjørte togeet! så det var veldig dumt, for da rakk vi ikke se over alt!
  derfor står veska med ipad,ipod, mobil, pengbok (med bankort, busskort osv..) igjen på toget! FML!
  jeg skulle bare ønske at NSB var litt bedre på å ta vare på glemte ting!
  nå går jeg bare å venter på en telefon som sier at jeg får det tilbake! veska med verdier til over 5000 kr.. LITT kipt å miste den da..

  Liker

 2. NSB har tapt seg de senere år. Man leser stadig historier fra misfornøyde reisende.
  Jeg har også min historie. Tok tog fra Gardermoen til Åndalsnes den 30.desember sist år og da bestemte jeg meg for ALDRI å ta tog på vinteren mer. På Gardermoen var det -24 da vi dro derfra. Jeg hadde vindusplass i ny vogn. Det var så kaldt at jeg måtte sitte med ytterklærne på. Kom fra +30 på Gran Canaria så overgangen var stor! Det ble ikke varmt i kupeen før vi kom til Otta og da hadde «ørten» passasjerer klaget. På Dombås var det togbytte. På reisen videre til Åndalsnes var det varmt som i sauna. Denne togreisen resulterte i lungebetennelse som vedvarte i 8 uker. ALDRI med tog på vinteren!
  Kartere – det ordet lærte jeg på handelskolen… Det betyr at man registrerer forsendelsen og får kvittering.
  God helg!

  Liker

 3. meg: Jeg håper du har fått tilbake veska di nå, virkelig dumt å miste alt det der. Og virkelig dumt at NSB har det SÅ travelt med å holde ruta når de i neste øyeblikk kan putte alle passasjerene inn i en buss og bli flere timer forsinket. Det rimer liksom ikke. Lykke til!

  Liker

 4. Randi’s Tanker: Tusen hjertelig takk for forklaringen på ordet «kartere». Ja vissst ja, har jo gått handelskolen selv, så jeg også burde ha visst det. Jeg sov vel i den timen. Og at NSB har tapt seg det er det ingen tvil og og det er ganske tragisk synes jeg. Det ser ut som om veldig mange har en reise med NSB som de aldri glemmer!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s