Pensjonistfaciliteter

 
Strikketøy, sol og speilblank sjø, kan dagen bli bedre?

For oss så er det båtlivet som gjelder om sommeren, og varmere strøk om vinteren.  Ting endrer seg hele tiden, vi blir eldre og på enkelte områder vil vi ha det enklere. For noen år siden investerte vi i en del pensjonistfaciliteter som vi kaller det.  Ankervinsj med trådløs fjernstyring, autopilot med fjernstyring og ICE bredbånd med trådløs router..

 

Vi har ikke angret på disse investeringer ett sekund, tvert i mot, vi lovpriser dem høyt og tydelig på hver eneste tur om bord.

 

Ankervinsjen er ubeskrivelig.  Jeg har kastet dreggen ganske mange ganger i løpet av de noenogtjueårene i båt før vi investerte.  Det er tungt å kaste den dreggen, men det er enda tyngre å dra den opp igjen.  Og nå, nå trykkes det bare på knapper og ankeret raser ut i vannet.  Det eneste vi må huske er å starte motoren før vi trykker på knappen for å få opp ankeret igjen. Etter ankervinsjens tid ligger vi ofte på svai, dvs vi finner en vakker og lun bukt og trykker på knappen, lett som en plett som våre barnebarn ville ha sagt.


Ankervinsjen fint plassert


Ankervinsjens fjernstyring godt plassert rundt halsen
 

 

Autopiloten er vakker.  Det hender vi sitter foran på dekk med autopilotens fjernstyring med oss.  Inntar et godt måltid mens vi glir sakte av gårde uten at vi hører motoren som ligger der bak oss.  Det var kanskje en periode i livet da det var «morsomt» å styre båten manuelt, men den perioden er for lengst forbi.  Så klart må skipperen overta manuelt innimellom, og utkikk må det være hele tiden.  Men det er ikke noe tap å slippe å stå der med rattet hele tiden.  Det er så utrolig fint å kunne «stå med henda i lomma» og autopiloten er i hvert fall flinkere til å styre enn jeg er. Jeg vingler noe utrolig hit og dit.  Nå kan skipperen pusle med andre ting underveis, og på sin årlige langtur Skjeberg-Oslo kjennes det virkelig at det er en fin avløser å ha om bord.


Autopilotens «kontrollbord»


Autopilotens fjernkontroll, ikke trådløs
Bredbånd og data, noen vil vel fnyse av dette, men hvorfor det? Vi tilbringer stort sett hele sommeren om bord i båten, og hvorfor skulle vi avskrive nyheter og annen kontakt med omverden (skype, msn og mail) bare fordi vår hjemmeadresse er flyttet i anledning sommeren?  Nå har vi alle aviser ferske hver dag, vi kan kommunisere med sønn i Japan, datter i Bergen, og de som er hjemme som må gå og sjekke huset innimellom.  Vi kan se nyheter og se film, sjekke dagen og ukens vær på yr.no og ikke minst, lage reisebrev og skrive blogg.


En lett og fin pc, utmerket til båtbruk
 

Hadde vi nå bare funnet noe som kunne pusse rust for oss også, så ville jo penjonistfacilitetene vært helt perfekt, men kanskje vi heller må bytte til plastbåt og uten det minste snev av treverk..

 


Jeg vet om noen som ønsker seg denne!

 


Men vi er jo veldig glad i Stålpetra da…….

En kommentar om “Pensjonistfaciliteter

  1. Oi oi, glemte jo å skrive om noen flere faciliteter, vi har selvfølgelig «foret» båt, dvs isolert båt. Dessuten så har vi et supert varmeapparat som går på diesel, og det blåser varmluft både her og der.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s