Storm på Hvaler??

 
Et flott skue, båt etter båt, liggende i havna i Utgårdskilen pga dårlig vær?

 

 Værmeldinga meldte opptil 18 sekm vind, og opptil 6 meter bølger i havet utenfor vårt sommerbåtferieparadis i dag.  Det ville vi gjerne oppleve, dog litt på passende avstand så vi pakket lunsjpakke, termos, fotoapparater og dro av gårde, med bil da selvfølgelig.  Båt i det været, nei takk!

  
Romerike, vår hjemmehavn, noe annerledes enn det distriktet vi skulle besøke denne dagen,
Vi kjørte via Oslo, gikk kjempegreit helt til Fredrikstad.  Hvordan i all verden finne Hvaler fra byen Fredrikstad?  Det var ikke lett, men etter noen runder med feilkjøring grunnet stengte veier, omkjøring og kaotiske gater i Fredrikstad så fant vi endelig fram til Kråkerøya.

 Første mål var Utgårdskilen på Vesterøy, største fiskerihavn øst for Lindesnes iflg NAFs veibok.  Utgårdskilen møtte oss med et utrolig syn av fiskebåter, en lang lang rekke med båter,utstyr og sjøboder.  Jeg tror ikke jeg noen gang har sett maken, selv ikke på Vestlandet.  Det var et utrolig syn!  Bortenfor dem, en molo og bak der, havet.  Men – det var bare noen fislete bølger.  Det blåste såpass at det var vanskelig å holde fotoapparatet i ro, men bølgene var veldig fislete og små.  Langt der ute kunne vi se at der var en stor vegg av bølger, men veien slutta lenge før vi kom så langt.

 


Fiskehavna i Utgårdskilen

 


Det blåste så mye at det var vanskelig å puste mot vinden.


Veldig mulig å få en liten dusj her i Utgårdskilen, på moloen

Langt der ute ser vi en bølgevegg


Neste mål,  Brattestø på Asmaløy.  Her var det en fin molo, og fine stier opp på en høyde med utsikt mot havet.  Ja da, langt langt der ute kunne vi se svære bølger, og også her blåste det slik at vi kunne omtrent ikke puste, men – fislete bølger inn mot land.

 
Brattestø, ruskete utpå her også….

Skjærhalden da, der måtte det vel blåse skikkelig i dag?  Så fikk vi da kjørt tunnelen under sjøen.  Grei nok tunnel, virket litt «gammel» i forhold til tunnelene i Oslo, men 3750m lang så det gikk rimelig raskt  gjennom.  Skjærhalden var «vinterstille» .  Litt merkelig stemning for oss som kun har vært der med båt om sommeren.  Det må være en lun og fin havn, blåste ikke mer der enn vi har opplevd på sommerstid, av og til.  Vi kjørte litt lengre ut, mot moloen, og der fikk vi ruska litt i bilen mens vi spiste vår lunsjpakke.   Bilens styrbord side ble noe tilsølt av salt sjøsprøyt, men det var jo bare moro.

 
Gjestebrygga I Skjærhalden


Et ensomt torv i Skjærhalden
Vi gav opp vår leting etter svære bølger, skal vi oppleve det må vi vel hjem til Vestlandet eller Nord-Norge.  Ingen av veiene vi fant gikk så langt til sjøen at vi kom nær nok.  Dessuten, det var jo ikke storm heller da, kun sterk kuling. Vi får komme tilbake når det blir skikkelig storm!!  En ting fant vi ut : Hvaler er et lunt, varmt og koselig sted, tross alt veldig godt beskyttet for stygge kulinger og grov sjø,


Neste mål var vår egen båthavn i Skjebergkilen, og der fikk vi jo en liten overraskelse, stormflo og masse vann langt inn på land.  Skulle vi inn til båten vår hadde vi kun tre alternativ, vasse (?) låne en jolle eller svømme.  Vi valgte å sjekke båten på avstand, det så veldig greit ut, flytebrygga fløt fint og hadde ikke dradd av gårde verken den ene eller andre veien.  Lunt og fint var det også der, ikke mye av av kulingen fikk tak der.

 
Det ble visst verre utpå dagen


Adkomsten til J-brygga er litt våt….

 

Så da?   Kort vei til systembolaget herifra, og vi av gårde selvfølgelig.  Bilen vår kan veien dit nesten helt av seg selv.  Rask handling av kvoten, litt marsipan på Godisbolaget, lader til mobilen, kjøpt  i etasjen over systembolaget og så av gårde til Sørumsand og hjem.  Tollen måtte vi innom. Som oftest er bommene nede på Svinesund slik at vi må sneglekjøre forbi tollerne som ser på oss, dvs de VIL ikke se på oss en gang.  De kan godt sjekke oss, vi er der så ofte så det er ingen vits i å handle så mye mer enn kvoten.


Bolag for det meste her


 


Her har de stengt veien som vanlig og vi må svinge inn til tollstasjonen.

 
Tollstasjonen på Svinesund ser slik ut.

 Det ble en lang dag, en spennende dag selv uten de store bølger.  Vi fant forresten en kornåker på Kråkerøy utenfor Fredrikstad, med bølger og traktoregg, ganske artig syn det. 


Her var det bølger i åkeren

 

Vi har sortert bilder og video fra tre kameraer,  og vi ønsker oss nå et nytt kamera, med ordentlig zoom!!

 

Jeg ønsker meg en ting til:  Bilvei helt fram til Strømtangen fyr samt en kafe der med stooore glassvegger slik at vi kan sitte trygt og godt bak dem og se på og fotografere svære bølger og masse vær!!!

 

4 kommentarer om “Storm på Hvaler??

  1. Skulle til å si at her ved Stavanger er det drittvær.. men det er ingenting i forhold til de bildene dine.. Men her har det regnet hver dag nå, i ukesvis, vinden er enda sterkere nå.. ikke så gøy å være ute nei.
    Hadde blitt glad om du kommenterte tilbake 🙂

    Liker

  2. Takk for det strikkogkos! Jeg har kikket på din blogg også, mye fint der som jeg vil se nærmere på. Jeg har lagt den inn som favoritt. Hvaler er ikke bare fint, men spennende også!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s