Ferskvann på Lanzarote

 

Lanzarote har ikke ferskvann.  Der finnes grunnvann men dette er salt og kan ikke brukes til mennesker og dyr.  Der finnes ingen elver, bekker eller innsjøer.  Det er vel nesten helt utrolig, synes jeg, at menneskene har klart seg der i alle tider, med åkrer og husdyr.  For et slit det må ha vært. 

 

Det er mye spennende historier og nyheter fra både Lanzarote og de andre Kanariøyene som blir lagt ut på http://www.canariposten.com.

 

I tillegg så finnes det forskjellige grupper på facebook, og jeg er bl a medlem av en gruppe som heter Lanzarote-vennene.  Der også kan vi få kunnskap om mangt og mye.  Akkurat dette med ferskvannet var oppe på siden her om dagen, og en kjentmann og Lanzarotevenn Jarle Fredvang forteller følgende historie:

 

Våren 1965 ble en historisk dag i livet på Lanzarote.  Da fikk man avsaltningsanlegg hvor sjøvann ble omgjort til drikkevann. Man kunne bare åpne en kran og få ut drikkevann! Noe det var mangel av på øya.

Inntil da kom vannet utelukkende fra regn som ble samlet inn og håndtert med stor forsiktighet.  Det fantes ulike metoder å få vann på før.  Det ble bl a hentet vannmøller fra USA.  Men vannet som ble pumpet opp hadde et høyt saltinnhold.  I hvert hus på landsbygda som i byene, hadde man tilgjengelige «brønner/tanker» der vannet ble lagret ettersom det rant ned fra takene og hvitkalkede overflater.  På høsten, når regnet var forventet, ble disse hvitkalkede flatene rengjort for å unngå en eventuell mulig forurensing av vannet.  Det ble også bygget egnede basseng, hvor de samlet opp vannet som rant langs bakken og i «bekker/floder», som kunne brukes til bl a jordbruk.  Det sies å ha vært ca 6000 av disse på øya en gang.  I år med lite nedbør, ble vann transportert i ballasttanker på skip fra Gran Canaria og Tenriffe som koblet Lanzarote med den resterende øygruppen.  De brukte da oftest kameler som var lastet med tønner eller vogner trukket av esler som vandret over lange avstander mellom»byene» for å få frem vannet.

 

Du verden for et slit det må ha vært, og det er da ikke SÅ lenge siden 1965.  De samlet også opp dugg om natten ble det fortalt her fra noen andre.  Kanskje det er derfor innbyggerne på Lanzarote er så «annerledes», så vennlige, hyggelig, beskjedne, hjelpsomme.  De har hatt et vanskelig og hardt liv under solen.  Det regner ikke akkurat så veldig mye der, det er jo derfor vi reiser dit så ofte.

 

Jarle har sin egen blogg/hjemmeside, og adressen finner du her:

http://www.lanzaroteinfo.net

 

 

 Og her finner du enda mer historie om vannet som mangler:

 

http://www.lanzaroteinfo.net/47971900

 

 

3 kommentarer om “Ferskvann på Lanzarote

  1. Ganske så fin blogg du har! Den er nice 😉 Håper du får en fin dag videre :D…….. Du vil vel ikke legge meg til venn? Det hadde vært kult 😉

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s