Oslo – Stavanger

E18 fra Oslo til Kristiansand, og E39 fra Kristiansand til Stavanger.    Vi har kjørt den veien noen ganger i løpet av livet!!  Nå er det transport-etappe mellom Oslo og Kristiansand på E18.  Veldig kjedelig vei, ikke noe å se, kun asfalt og trær, omtrent.  Det er jo veldig bra det da, hvis man skal fram og ikke bruke tiden og etappen til sight-seeing.  Masse ny fin vei, og ikke noe som frister oss til å stoppe.  Dvs, har man god tid så går det jo selvfølgelig an å svinge av og ta den gamle veien langs kysten og innom alle byene underveis, Tønsberg, Larvik, Kragerø, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand.

Vi gjorde ikke det, vi skulle rekke noe!!  Men selv da kan man oppleve !  Mat må vi ha, og midt mellom Sandefjord og Larvik ligger gamle Holms Kafeteria, som er både motell og konferansested.  Bygget ligger oppå  en gammel viking-grav og nå nylig har eieren fått plassert flere bronsestatuer av vikinger her.  Statuene er laget av Tore Gade Halvorsen.  På 60-tallet valfartet folk hit fra hele Vestfold for å spise god og hjemmelaget mat.  Kafeen lå da like ved E18.  Nå måtte vi forlate hovedveien  men det var bare for noen få minutter så var vi på gammelt kjent område, gamleveien og et velkjent spisested.  Fremdeles nydelig mat, velkjente norske retter, og et veldig bra dessertbord!   Åpningstidene er supre for alle veifarende:  Mandag – fredag 6.30 – 21.00 og lørdag – søndag 8.00 – 21.00.   

 Vil du le se mer om Holms finner du det her: 

 http://www.holms.as/?page_id=2

 

Ut på veien igjen, og etter Kristiansand blir det mer å se på synes jeg i hvert fall, gammel og ny vei ligger ikke så langt fra hverandre.  Mellom Søgne og Mandal ligger Knuden, MEN den er ganske umulig å få sett på ?sørgående?.  Den er enklest å kjøre innom på veien tilbake, dvs mellom Mandal og Søgne.  Dette er et gammelt veistykke, en ingeniørkunst av det herlige slaget.  Her går veien rett og slett i en knute, kun for å komme seg opp en stigning på en finurlig måte.  Jeg har faktisk kjørt der da dette var den eneste veien man kunne kjøre på.  (Ja jeg begynner nok å bli gammel).


 


En annen synsmessig opplevelse for oss som liker uvanlige rundkjøringer, Vigeland har en herlig en, med miniatyr av Lindesnes fyr plassert midt i.  Vi fant forresten også ut at inne i sentrum av Vigeland hadde de enda en veldig spesiell rundkjøring, med tre spreke jenter!  Bare ta turen innom og se.  Vi ble så overrasket at vi fikk ikke tatt noe bildet av dem en gang.

Fra Lyngdal tok vi en avstikker helt ut havet, til Korshamn, det kommer i et eget innlegg etter hvert.

Veien videre til Stavanger er kjedelig, unnskyld meg, men hvis man skal rekke ferja til Skudeneshavn så er det helt i orden!  For alle dem som vil ha nydelig utsikt og har god tid, kjør ut mot kysten og følg veien der, langs Jæren, en stor opplevelse der også!

Stavanger et kapitel for seg.  Vi må bare straks innrømme at vi har kjørt feil en gang, det er vanskelig avkjøringer der, vi fant ikke avkjørselen til ferjeleiet Mekjarvik.  Befant oss plutselig i nedoverbakke og full fart inn i tunellen som går under Byfjorden.  Tunellen er 5875 m lang, og 223 m under havet.  En annen gang, da det var selvvalgt å kjøre tunell pga av storm på fjorden, ble vi fotografert på den bratte strekningen ned, masse bot og prikker i posten!!!

Vi kom oss velberget til Skudeneshavn også denne gangen.  Ferjeturen har jeg skrevet om, og oppholdet i Skudenes kommer etter hvert.

6 kommentarer om “Oslo – Stavanger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s