Singeløya – Strømtangen – Engelsviken


Strømtangen Fyr

Denne sommeren skulle det bli noe av, vårt lille tokt nordover og til Vestfold og Drammensdistriktet.  Vi har planlagt dette flere ganger, men alltid har det kommet noe i veien.  Vi skal sjekke ut diverse gjestehavner, det blir ingen tur med uthavner dette her.  Dvs første nettene lå vi i uthavn, på Singeløya, ikke langt fra hjemmehavna vår.  Siste natt før vi starta ble tilbragt i Tøgersenbukta (Rysetangbukta) nord på singløya. Det var en nydelig kveld og en blikkstille natt på svai.  Planen var å starte veldig tidlig på morgenen for å komme forbi Strømtangen før det ble for ruskete, det var meldt litt vindøkning utover dagen.  Vel vel, vi er trege om morgenen og kom ikke av gårde før kl 9.00.

 


Kveldsidyll i Tøgersenbukta (Rysetangbukta)

Det ble ikke så galt rundt Strømtangen likevel, noen hiv ble det jo, Strømtangen er uforutsigbar med mye strøm og merkelige bølger.  Vi hadde kommet ut av trening, båten var ikke klargjort for sjøgang og masse greier havna selvfølgelig i dørken med både brak og pling.  Skipperens nye gulvteppe i skipperlugaren ble litt tilsølt av en oljelampe som deisa ned fra øverste hylle.  Han var litt lei seg for akkurat det!!.Og jeg fant ut at 6-7 sekundmeter er min maksgrense for å ha det bra.

Vi var ikke innom Flatskjærene like etter Strømtangen, skulle gjerne ha vært det.  Der har vi vært flere ganger tidligere, og det er absolutt å anbefale.  Sjøen utenfor Hankø pleier ofte å være like ille som Strømtangen, men det gikk veldig greit denne dagen, det blåste jo ikke akkurat kuling heller da. Første målet vårt var  Engelsviken, omtrent 3 timers kjøring fra Singløya med fart 6 knop.

Engelsviken er et strandsted med slipp, verksted, fiskemottak og hermetikkfabrikk.  Beliggenhet geografisk:  Nord for Hankø og like sør for Larkollen. Engelsviken er også den nest største fiskerihavnen i Østfold.  Forbindelsen med omverdenen er prima, her går det hurtigbåt ( Flybåten) flere ganger i døgnet: Fredrikstad, Engelsvik, Tønsberg, Torp.


Flybåten
 Lunt og godt bak moloen i gjestehavna


På rekke og rad

Gjestehavna ligger rett innenfor moloen.  Det er en enkel gjestehavn, kr 125 kr pr døgn.  Pengene puttes i konvolutt og legges i en kasse.  Her er det strømuttak og vann, og en enkel toalettbygning.  Ikke nødvendig å kaste dregg her, det var ferdige dregger med tau i land, eller man kan ha ankerfeste i utlagte bøyer. Litt lengre inn i havna, utenfor båtbutikken er det også noen gjesteplasser, 150 kr pr døgn med vann og strøm, henv. Båtbutikken.  De plassene var absolutt å foretrekke, men var selvfølgelig opptatt av to store trebåter.  Fra disse var det også enkel adkomst til Engelsviken Brygge, fiskerestauranten i superklasse, med Evert Taube-forestillinger i 2. etasje. 


I bygget til venstre, toalett

Engelsviken Brygge, en velkjent og populær fiskerestaurant.  Restauranten ligger i passende avstand fra både Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Stedet er veldig populært, egen liten brygge, uteservering, inneservering og masse hav-mat på menyen. Vi prøvde bl a fiskesuppen og den var god.  Men men, smak og behag, fiskesuppen vi får hos Talberg i Skjebergkilen,Olseng Marina eller Skjærgården Fjordkro som det egentlig heter, det er fremdeles den aller beste. 


Engelsvikens fiskesuppe

På loftet spilles det forestillinger hver kveld unntatt søndag.  De fleste dager klarer de til og med to forestillinger pr dag/kveld.  Det er 15 års jubileum i år, tenke seg til i 15 år har det blitt sunget Evert Taubes viser på dette loftet!!  Forestillingen i år heter Evertgreens og de medvirkende er Lars Klevstrand, Hege Klevås Johannessen, Nissa Nyberget, Totto Hansen og Rino Johannessen. Vi trodde det bare var å komme, billetter fantes det sikkert, men den gang ei. Det var utsolgt på fredag, og lørdag var det så vidt 4 billetter ledig. 

Gjesteplasser ved båtbutikken

For meg som er bevegelseshemmet var det vanskelig å komme seg fra gjestehavna, opp en bakke, ned en bakke og videre til Restauranten og Evert Taube-forestillingen. På grunn av terrenget så fikk jeg ikke med meg forestillingen, de andre i følget var der, og koste seg.  Kanskje på hjemtur, da skal vi se om gjesteplassen ved båtbutikken er ledig, derifra er det enkelt å gå til restauranten. Noen få gjesteplasser like ved restauranten
 

 Engelsviken Brygge, bord både ute og inne

 

Vi ble liggende i Engelsviken i to døgn, den siste dagen var den dagen med silregn, virkelig silregn omtrent hele dagen.  Det gjør ikke så mye når man er godt forberedt med telys, rødvin, god musikk, god bok og god mat, da er det godt å leve i en varm og isolert båt!

Jeg har begynt med å ta bilder av HUS, dette fant jeg i Engelsvikens, det var da litt spesielt?

Idyll i Engelsviken

Flotte trebåter som var fortøyd ved Båtbutikken


Hva er dette tro?  Den har da utkikkstårn i masta!

Vårt reisefølge, Shari, forlot oss her, de reiste tilbake til Skjebergkilen mens vi snudde baugen mot Moss som neste gjestehavn.


Takk for følget Shari!!

11 kommentarer om “Singeløya – Strømtangen – Engelsviken

 1. Min Makeover: Å ja det tviler jeg ikke på, men vi utforsker bare området rundt gjestehavna. Kanskje vi kommer tilbake med bil en gang, det var nok mye mer å se nærmere på, våre venner gikk en lang tur og fant en aldeles nydelig campingplass bl a, og mange flotte hus og eiendommer.

  Liker

 2. Så hyggelig lesning! Virker som dere hadde en flott tid i Engelsviken, selv om været ikke alltid viste seg fra sin beste side. Uansett vil jeg ønske dere hjertelig velkommen tilbake ved en senere anledning 🙂
  Med vennelig hilsen en av servitørene på Engelsviken Brygge

  Liker

 3. Anonym: Tusen takk, kanskje vi kommer innom igjen på tilbaketuren, jeg fikk jo ikke sett forestillingen. Kanskje det er ledig båtplass nærmere denne gangen, og he he finere vær!

  Liker

 4. Veldig hyggelig å se at fiskesuppen vår hos Skjærgården Fjordkro falt i smak! 🙂 håper dere kommer tilbake til neste år!
  Hilsen en av servitørene fra Skjærgården- Mari 🙂

  Liker

 5. Anonym: Å ja det kan du regne med at vi gjør. Og det var ordentlig artig at suppa hos dere slo ut alle de andre suppene, spesielt i Englesviken. Den er vel omtrent berømt? Og så er det noe med tilbehøret også, hos dere, he he gleder meg til neste sommer!!

  Liker

 6. Utrolig hyggelig med så flotte tilbakemeldinger! Det setter vi pris på! Ja, den er ganske berømt den fiskesuppen i Engelsviken!
  Da sees vi neste sommer! 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s