Holmsbu Gjestehavn

Holmsbu, det var bare helt tilfeldig at vi havnet her.  Vi hadde sant og si aldri hørt navnet før.  Tenke seg til at vi har gått glipp av en slik idyll?  En av Østlandets sørlandsidyller sies det.  Jeg fikk syden-feeling her, nesten Lanzarotevibrasjoner!  Det kan skyldes «bryggepromenaden» som gikk omtrent rundt hele havna, alle de vakre blomstene og uteserveringene,  servicebygget for gjestehavna var omtrent signert Cesar Manrigue.  Solen skinte, masse glade mennesker i solen med soft-is, øl, hvitvin –   å du verden for en stemning.  Det er bryggepromenade rundt det hele, og det beste av alt, mange benker er plassert, hele veien rundt.  Ingen sak for slike som meg, som er bevegelseshemmet og må ha noen hvilepauser bortover promenaden.

Selve gjesteplassene for båter, helt utmerket, ligger så fint med flott utsikt til alt som beveger seg inn og ut av Drammensfjorden.  Flytebryggene er de beste bølgedemperne jeg noen gang har opplevd.  Selv digre båter som gikk forbi klarte ikke å bevege oss bak brygga nevneverdig.  Nytt og fint alt sammen.  Servicebygget var som nevnt tidligere, veldig spesielt, bygget i naturstein og innfelt i landskapet som en naturlig del av det.  Innvendig var det rent og pent.  Det ble oss fortalt at i fellesferien så er det ganske fullt her, og det kan jeg vel godt forstå.  Nå er jo vi ute og myser på dette etter den berømte fellesen, vi har snart tippet over til august, og da er det god plass overalt.

 Servicebygget, se hvor flott det passer inn i terrenget!

 

Gjestehavna sett fra utsiden

Turen hit fra Moss var en flott dag på sjøen kan vi si, glitrende sjø, strålende sol og alle klisjeer man bare kan finne.  Fjorden var omtrent rensket for lystbåter og andre båter.  Det er merkelig det der, etter fellesferien er det omtrent som om noen har slått av en bryter!  Vips er alle borte og det er tomt og stille! Vi var innom Tofte også, lurte litt på å ligge over der, men det virket så mye «industri» med røyk og piper så vi ruslet videre, heldigvis, for derfor fant vi Holmsbu.

En strålende dag på sjøen Moss –  Holmsbu

Den eneste båten vi møtte mellom Moss og Holmsbu

Tofte, ikke så fristende som gjestehavn, men fint å se at der er liv! 

«Kunstnerkolonien i Holmsbu», et begrep siden 1911.  Thorvald Erichsen, Oluf Wold-Torne og Henrik Sørensen  kom hit og var de første  av kunstnere som sommerstid søkte lyset, fjorden og naturen her.  De ble kalt for Holmsbumalerne.  Nå i dag er et besøk her en opplevelse for kunstinteresserte.  Holmsbu billedgalleris samling består for en stor del av Henrik Sørensens kunstverk.   På plakater kunne vi også lese om all mulig underholdning på stedet, flere forskjellige sjangre.

 HER kan du finne ut mer om hva som foregår her, og det er ikke lite.  Holmsbu ligger på Hurumsiden av Drammensfjorden og det er ikke bare båtfolket som kommer hit.  Stedet er besøkt av folk fra både Oslo og Drammens-distriktet, en populær utflukt på sommerstid.  Her finnes også et gjestgiveri fra 1799, tydelig er det ikke noe nytt at folk trekker hit!  Holmsbu Bad, gammelt og ærverdig hotell fra 1880-årene, gamle tradisjoner her ja.

Privaten Cafe, med mye god mat og underholdning

Innseiling fra nord er veldig grei, fra sør derimot er det et skvalpeskjær vest for innseilingen.  Vi vågde oss forbi, men vil nok anbefale å ta turen rundt den grønne staken og de flotte Holmsbusteinene.
Etter Holmsbu dro vi videre til Drammen, men på vei tilbake igjen ble det enda en natt ved brygga i Holmsbu, til sammen ble det faktisk tre netter der.  Prisen var 150 kr pr natt.  Synes ikke prisen i gjestehavner  har steget noe særlig siden vi tusla rundt i gjestehavner for 10-15år siden!

 

Holmsbusteinene, i morgenstemng

Neste reiseblogg blir fra Drammen, vi sees der!

Her kommer det flere bilder fra en nydelig gjestehavn og et idyllisk sted:

Det er noen ganger vi virkleig lurer…….det gikk bra denne gangen også, det var noen meters klaring da lastebåten passerte foran seilbåten.


Oversikt over gjestehavna, hendig plassert ved siden av billettautomaten


Servicebygget, med grillplass foran


Minner om den nye bryggepromenaden i gamlebyen Puerto del Carmen


Noen har vært her før oss, for lenge siden


Den første soft-isen på mange år


Krabba, et enkelt spisested, egnet kun i godvær


Vi valgte nystekte fiskekaker


Ikke akkurat et nybygd gjestgiveri dette her


Ved siden av gjestgiveriet, en gammel låve kanskje?


Litt av blomsterprakten langs promenaden


Detaljer på Privaten Cafe


Her ligger vi godt


Tidlig morgenstemning og utsikt fra brygga


Ingen tvil, her er det gjestebrygge.   Dessverre ikke alle steder det er såpass klar melding!


Ypperlige forhold her for «båtspotting», utsikt fra gjestehavna


En holme rett utenfor gjestehavna

Ja det ble mange bilder dette her, men det var et utrolig fint sted, både gjestehavna og omgivelsene, jeg ble helt betatt og håper at vi kommer tilbake.

 

 

 

4 kommentarer om “Holmsbu Gjestehavn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s