Alnes Fyr og Giske Kirke

Alnes Fyr ligger på Godøya utenfor Ålesund.  Fyret er fredet og bygd i 1937, 22 m høyt.  Det er åpnet for omvisning og i fyrboligen er det utsalg av kunst, husflid og hjemmebakst.  Bygda Alnes ytterst på Godøya var en gang Sunnmøres største fiskevær, og husene i den gamle bebyggelsen ligger i «rekketun».  Det ser litt spesielt og annerledes ut.

Vi hadde veldig lyst å besøke dette fyret. To runder kjørte vi rundt fyret, det var en veirunde rundt det.  Vi fant ikke en eneste vei som førte oss nærmere slik at jeg, eller rullestol kunne komme oss dit.  vi fant en sti opp en bakke fra parkeringsplassen, men den var umulig både til fots for meg og med rullestol.  Så etter to runder gav vi opp, tenkte kanskje at der var en annen kjørevei som gikk nærmere inn til fyret.  Det fantes sikkert, men vi fant den ikke,  Det var synd………

 Her kan man se det såkalte «rekketunet»

 Fyret fra en annen kant, det er vakkert, ikke sant?   Men dette var en opplevelse som fortalte meg at det kanskje ikke er så lett å komme seg rundt for å se på alt mulig når man er funksjonshemmet, og har bruk for rullestol litt innimellom.

 

 Giske Kirke, bygd rundt midten av 1100-tallet.  Bygd i marmor står det i reklamen, men vår guide i kirken fortale at det var kun den ene veggen som var kledd med marmor, så ikke vet jeg, men jeg tror  nok mest på det guiden fortalte. Kirken er den eldste på Sunnmøre, og må vel også være en av de eldste i landet.  Vi ville se den, fordi der vi kommer fra har vi også hele to middelalderkirker som ligner veldig på denne her, sett utenfra ihvertfall.
Den var opprinnelig katolsk, og i et pavebrev fra 1345 ble det gitt 100 dagers avlat for begåtte synder til dem som besøkte kirken på visse bestemte dager. Etter at dette brevet ble kjent kom det folk fra sør og nord .  På kirkens yttervegg mot øst har pilgrimmene risset inn flere korsmerker som man kan se den dag i dag.  Dette er såkalte «kyssekors» som er kjent fra lignende steder.

Kirken ligger på sagaøya Giske, like utenfor Ålesund og er naboøya til Godøya med Alnes Fyr.

 Kirken ble bygd som et privat kapell til den mektige adelsfamilien «Arnungene»

 Det har vært mange restaureringer i denne flotte kirken, I 1756 var det en bonde fra Giske, Jacob Sørensen, eller Tavle Jacob som han ble kalt.  Han skar ut altertavla og prekestolen,  Og han vat nok like flink med malepenselen som med kniven

 Lysekrona er fra første del av 1700-tallet.

 Det fortelles at omkring 1860 fant eierne ut at de ville «reparere» kirken som da var ganske forfalt.  Bl a så kvitmalte de altertavla og prekestolen!  Heldigvis har man fått tilbakeført denne»vandalismen» i ettertid.  i 1930 ble det ny restaurering av interiøret, og da i samarbeid med riksantikvaren.

 Omviseren som fortalte oss mye spennende om kirken, tidsperioden og menneskene rundt.

 Dette er kopier av en figurgruppe , Kristus, jomfru Maria og evangelisten Johannes.  Originalene henger i Historisk Museum i Bergen og denne gruppen som opprinnelig hang i Giske Kirke er et av de mest verdifulle av norsk kirkekunst fra middelalderen.  Den er tidfestet til år 1200. 

 Flott og staselig inngangsportal.

 Og så fant jeg da disse fine husene langs veien, men husker ikke helt om det var på Godøya eller Giske

Mye vakker natur ute på disse øyene……

5 kommentarer om “Alnes Fyr og Giske Kirke

  1. Koselige bilder fra mitt nærområde:) Jeg har faktisk bodd på Alnes en gang, men var så lita at jeg ikke husker det. Kirka på Giske har jeg aldri besøkt, så takk for omvisningen:):)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s