Brekke Kyrkje, Losnaridderne og Osland

Vi er fremdeles ute på «vandring» i slektens fotspor, og det er utrolig spennende.  I dette området (Losna, Brekke, Osland)kan vi  finne slektens vugge, og helt bak til 1300-tallet.  Gubbens «stamfar» var bror eller halvbror til den første Losnaridderen.  Losnaridderne var av de mektigste og rikeste i Norge på sin tid,  De hadde eiendommer over hele Norge, det sies at de eide omtrent 1/24 del av Norges eiendommer, men om akkurat det er ikke alle enige….

Fra Leirvik tok vi ferje over Sognefjorden, og vi landet i Rutledal.  Deretter var det å følge veien på sørsiden av fjorden, via Brekke.  Langs E39 igjen til Ytre Oppedal.  Så langs sørsiden av fjorden igjen til Osland hvor vi forlot Sognefjorden for å klatre til fjells til neste overnatting, Stordalen Fjellstove.


Losna, utsikt fra ferja over Sognefjorden.

Brekke Kyrkje som den er avbildet her ble bygd i 1862, men kirken har en mye lengre historie bak seg. Den aller første kirken på stedet ble nevnt i 1327, og det er all grunn for å tro at Losnaridderne hadde vært tilknyttet disse kirkene i deres levetid. Losnaridderne var blant de mest velstående på denne tiden, og de hadde ættegården sin (en av gårdene sine?) rett over fjorden fra Brekke. Et alterskap fra kirken, laget ca 1480 er blant de fineste kunstverk fra Sogn og Fjordane, og det må ha kostet en formue å få laget denne.

 
Maria med Jesusbarnet er kledd i gullkjole.  De andre personene er også framstilt i vakre og kostbare klær.  Dette alterskapet er nå på Bergen Museum, og i boken Riddarane av Losna blir det antydet at det muligens er Losnariddernes formue som har sørget for dette flotte kunstverket.

 

 Utsikt fra kirkebakken, en sidearm til Sognefjorden – Risnefjorden

 Jeg vet ikke helt hva dette er, vi fant dem utenfor kirken, kanskje noen andre vet det?

 Etter Brekke fant vi igjen E39, og det ble lunsjpause på Oppedal Servicebygg, der ferje fra Lavik krysser Sognefjorden

 Der fant vi noen stygge greier, 10 kr for å gå på wc, det liker vi ikke!!!  På ferjeleier bør slikt være gratis

 En annen ting vi likte veldig godt var varm fleskepannekake!!!   Å så utrolig herlig å slippe den vanlige pølse med brød-menyen, eller hamburger med drikke…….Det var så godt at det vips var omtrent spist opp før vi rakk å ta bilde av maten.

 En liten skapning som trodde at han skulle få smake, å nei du, vi kunne gjerne ha spist enda en……

 Vi fortsatte langs Sognefjorden, på sørsiden, og ved Fuglesetfjorden var det farvel for denne gangen.  Vi kjørte innover til Osland for å besøke «slektens vugge».

 

Utsikten fra der vi tror gården Osland har ligget sånn omtrent.

Slektens vugge Osland, det sies at Filippus Erlendsson (1280 – 1350), far til Fartegn Filippusson (gubbens gren), var den første som er kjent i gubbens slekt, han bodde her. Filippus Erlendsson skal også være far til den første Losnaridderen  Erlend Filippusson. Dette er uvisst men likevel noe «man regner med» som det står i den omtalte boken. 
Det står også at det er uvisst om Filippus var far til Fartegn, så dette er også noe man bare regner med.  Man går ut fra, ifølge dette at Fartegn og Erlend var brødre, eller halvbrødre.   Det var vel ikke så enkelt å holde styr på slikt, he he, mange koner hadde de, og det var helt vanlig å gifte som om igjen når man ble enke/enkemann, og det er vel dårlig med skriftlig dokumentasjon.

Dette gamle huset er vel neppe fra 13-1400 tallet, men det var det eldste huset vi fant her. HER kan du lese mer spennende om ridderne.

Så bar det opp mot fjells med oss, til Stordalen Fjellstove, det kommer i neste innlegg!!!

9 kommentarer om “Brekke Kyrkje, Losnaridderne og Osland

  1. Oldemorbloggen: Ja det var det, og enda er vi slett ikke ferdig med turen, det kommer mer. Dessverre ble det ingen tur innom Eventyrvegen din, det får vel bli en annen gang, vi er jo ofte på Karmøy, og det er jo slett ikke så langt fra Stord.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s