Seim og Kvinherad Kyrkje

 


Det er vel ganske trolig at gården Seim lå omtrent slik som denne, i bakkehellinga ned mot Hardangerfjorden.

Vi vandrer videre på Vestlandet, og forsøker å finne flere fotspor etter forfedre, det er spennende reiser dette her!!
En stund så trodde vi at Kaperkapteinen og sjørøveren Kristoffer Rustung var en av gubbens forfedre, men det stemmer ikke!!  Dette er jo så langt tilbake i tiden som på 1500-tallet, og skrevne opplysninger er ikke alltid like lett å tolke.  Men…..vi har vel fått opplysninger etterhvert om at Kristoffers mor, Karen, giftet seg med Fartegn Matsson etter sin mann Tronds død.  (Trond var Kristoffers far)   og Fartegn Matsson er en av gubbens forfedre!!  

Fartegn bodde sammen med Karen på gården Seim i en periode.  Senere flyttet han og Karen til Ænes . Etter Karens død giftet han seg på nytt og fikk tre sønner hvorav Mats Fartegnsson var gubbens linje.  Før jeg forlater «blindsporet» vårt må jeg fortelle litt mer om denne særdeles fargerike personen Kristoffer.  Og ja han var jo på en måte stebroren til en av gubbens forfedre!!

Fra boka Kaperkapteinen, av Ludvig Myrland:

«Gården Seim lå fredelig til i bakkehellingen ned mot Hardangerfjorden. Det var 8 forseggjorte tømmerhus på tunet, alle med torvtak unntatt våningshuset som var dekket med skifer, noen digre skiferheller som de hadde fått fra Voss.  Tømmeret var tjærebredd, noe som var uvanlig for et gårdsbruk på  denne tiden.  Vanligvis var ikke husene impregnert i det hele tatt så dette vitnet om velstand.  Det luktet frisk tjære av de nysmurte veggene.»


Ett av de mange husene med skifertak som fremdeles finnes i området.

På gården Seim er det Kaperkongen vokste opp sammen med foreldrene Karen og Trond, og hit kom han tilbake da alderdom og død nærmet seg.  Han var erkebiskop Olav Engelbregtsons høyre hånd og flåtesjef.  Etter å ha drept Vincent Lunge i Trondheim ble han jaget fra landet. Han drev som kaperkaptein under keiser Karl og dronning Maria av Burgunds beskyttelse.  Etterhvert ble han tatt til nåde igjen av danskekongen, og bodde stort sett i Danmark resten av sitt voksne liv.

Han døde som en av Danmark/Norges mest prominente menn.  Han var en eventyrskikkelse i levende live.  Fra Vardøhus til København het han bare Kristoffer og han var både fryktet og elsket.  Flere konger hadde skip som bar hans navn.  Han led aldri et nederlag.  Han både fikk og kjøpte eiendommer i Norge med tanke på at hans etterkommere skulle dra tilbake dit og slå seg ned, hvilket de også gjorde.»


Jeg tror nok at dette var en velkjent utsikt fra gården Seim………..

Seim gikk i arv til Kristoffers datter Anna (skottefruen), og siden til hennes søster Else, gift med Anders Mowat.  Deres sønn arvet farens mange gårder, bl a Seim, og ved hans død i 1661 gikk gården i arv til svigersønnen Ludvig Rosenkranz som benyttet svigerfarens gods til å opprette baroniet Rosendal.  Bygningene på gården forsvant kort tid etter at Rosendal slott var oppført.


Kvinherad Kirke var kirken for dem som bodde i dette området.  Den ble bygget i 1250 og er en av de vakreste middelalderkirkene i landet.  Baroniet Rosendal eide kirken fra ca år 1670 og fram til1910 og her hadde familien Rosenkrantz sitt eget gravkammer.  Det er ikke mye av interiør igjen fra riktig gamle dager, kun kirkeklokkene er fra middelalderen. Kirken er åpen daglig mellom 12-15.  Den var dessverre stengt da vi var der.


I boka «Kaperkapteinen», av Ludvig Myrland står det følgende: «I hvelvingen under Kvinherad kirke står det:  Blant de her begravede er også den bekjente Kristoffer Trondsen Rustungs lik å finne.»   Vi var ikke inne i kirken, og vet ikke om dette er såkalt dikterfriheter fra forfatterens side.  Kanskje noen andre vet om dette stemmer?

 

 Vil du lese mer om Kristoffer så finnes det noe HER

2 kommentarer om “Seim og Kvinherad Kyrkje

  1. frodith: Vi fant mye spennende i disse fotsporene, ting vi ikke ante noe om på forhånd. Og enda har vi ikke kommet fram til «slektsgården» i vår beretning, men det nærmer seg nå……..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s