Ta gledene på forskudd……

….så får du det artig to ganger!!  Dette er en tur som er godt planlagt, vi fant vel ut at det var nødvendig.  De fleste overnattingssteder er allerede ganske fulle akkurat på de datoene som vi er ute og farter.  Kanskje ikke så rart. Midt i sommeren og ferien er det jo.  Det er slett ikke sikkert at vi rekker over alt som er planlagt, men greit nok å ha planer ihvertfall……

Dette er Laksfors, mellom Trofors og Mosjøen.

TRETTEN

Første stopp blir i Gudbrandsdalen, Tretten.  Fra Glomstad Gjestehus skal det være en flott utsikt over dalen, og i følge beskrivelsen er dette et gjestehus med atmosfære.  De hadde dessverre ikke rom i 1. etasje, så vi får «kreke» oss opp trappa, det skal nok gå bra 

Du kan lese mer om stedet akkurat HER, Glomstad Gjestehus

 

STJØRDAL

Neste stopp blir Stjørdal. der skal vi besøke slektninger så hotellet er det i grunnen ikke så nøye med.  Jeg kan ikke akkurat si at jeg blir i fyr og flamme over et Quality Airport hotell, men kanskje jeg blir gledelig overrasket?  Jeg har litt mer sansen for det uvanlige, det sjeldne og det som er litt utenfor allfarvei…….HER finner du ihvertfall info om hotellet.

TROFORS

Trofors, der skal vi bo privat , hos slektninger, søster faktisk.  Det blir hyggelig uansett.  Vi håper å få dem med oss videre på turen, vi har jo litt av hvert på programmet vårt.  Trofors er vel mest kjent for tiden pga Marcus og Martinus he he, men vi er vel ikke akkurat i den målgruppen.  Det er jo familie det også, kanskje vi skal bortom og ta en selfie, er det ikke det de unge gjør i dag?  

Vet ikke riktig om jeg her skal legge ut bilde av M&M eller Trofors?  Eller kanskje begge deler?  

Det ble blomsterbildet som vant, slik så det ut da vi var der sist, men det er vel ikke sikkert at det er som dette sommeren 2016

Teksten under her fant vi på internett om Trofors, og ser man det, en av de viktigste reindriftskommunene i Nordland. det var nytt for meg.:

Trofors

Trofors er administrasjonssted i Grane kommune. Viktige næringsveier i kommunen er jordbruk,skogbruk, småindustri og treindusti, der den største er Norgesvinduet Svenningdal as. Det finnes i dag om lag ti reindriftsenheter i kommunen, og Grane er en av de viktigste reindriftskommunene i Nordland.

Sentrum Næringshages lokaler ligger plassert midt i sentrum av Trofors.

Europavei 6 og Nordlandsbanen passerer gjennom kommunen. Det er veiforbindelse til Hattfjelldal og Sverige samt Tosenvegen som fører ut til kysten av Helgeland.

LAKSFORS

Laksfors, et av Europas vakreste fossefall, ikke dårlig beskrivelse det!!

 

Her håper jeg virkelig vi får tid til å stoppe for et måltid og en skikkelig naturopplevelse selv om det er smått med laks der for tiden.  Jeg har opplevd å sitte på kafeen og se laksen hoppe og hoppe, i et kvarters tid, og så ble det plutselig bråstopp.

HER finner du mer informasjon om dette utrolige stedet som du må ta en bitteliten avstikker fra E6 for å finne:

 

MOSJØEN

 

Det er dette som er hovedmålet vårt.  Det er her vi har vokst opp og det er her vi har våre røtter.  Det er vel omtrent femti år siden vi flyttet sørover, men……..vi kjenner røttene er der fremdeles.

Det skal visstnok være Utflytterstevne, men finner ikke noe program over det enda.  Det kommer vel , og da kan vi legge ordentlige planer.  Vi skal ihvertfall besøke Kulturverkstedet i Sjøgata, alle må dit så klart.  Der skal vi spise melkkake med gomme, og vafler med brunost, og med egg, og potetkaker.  Vi skal bo på Fru Haugans Hotell i to netter.

Jeg har aldri bodd på Fru Haugans Hotell før.  I et tidligere blogginnlegg om Mosjøen har jeg skrevet om hotellet, og det skal nok bli skrevet et innlegg senere også, etter to døgn her.  Dette er det eldste hotellet i Nord-Norge, og det har vært i drift siden 1794, det er lenge det!!  Jeg mener å ha lest et sted at gjestene kunne fiske laks fra hotellhagen, ganske gratis.  Det må vel vente til laksen er tilbake igjen.  Den ble utryddet for et par år siden pga en sykdom i elva.  

Doktorhuset, det hører også med til hotellet.  Her bodde doktor Batt, og han sydde nå ihvertfall igjen et hull i mitt hode.  Sikkert mange andre som han fiksa litt på også.  Han bodde der med hele sin familie, og jeg lurer på hvor de har blitt av alle sammen.  Vi bodde rett i nærheten, kunne nesten tro at dette bildet er tatt fra det gamel huset vårt……..det lå der det er parkeringsplass nå, mot elva. 

Her kan vi se det nye tilbygget.  Nå har de plass til enda flere gjester. Det finnes et Hotellmuseum også her, og mange vakre gamle salonger hvor man kan sitte ned,  nyte øyeblikket og sikkert mat og drikke også.  Jeg gleder meg virkelig til dette.  

HER kan du lese mer om hotellet.

SKIPPER ELI

Hemnes Museum og Brygfjeld gård

Ja så klart skal vi besøke vår tipp.tipp.tipp.tippppppp-oldemor.  Dette er stabburet hvor hun sprang rundt og lekte som barn.  Denne gangen skal vi forsøke å finne henne på Hemnes Museum også.  Der skal det finnes diverse saker og ting etter henne som det kan være spennende for oss å se.  Vi stikker vel innom Brygfjell gård hvis de har tid til å ta imot oss.  Vi har jo noen nye slektninger med oss, enda yngre som synes dette er veldig spennende……

På gården har de gårdsbutikk, og den er åpen i litt sånn rykk og napp, de har facebook-side også,  kan jo være lurt å like den, der kommer det informasjon bare rett som det er.  Og nok en gang, blogginnlegget om Skipper Eli finner du HER

MEYERGÅRDEN Mo i Rana

Dette er også et gammelt hotell fra ca 1890.  Det er den eldste delen til høyre.  Det har blitt meg fortalt at jeg har vært der før, stod i trappa og underholdt gjestene med sang.  Det var noe med en feier som kyssa ho mamma.  Jeg har glemt teksten heldigvis, og jeg skal ikke gjenta det stuntet denne gangen.

Vi har kusiner her som vi skal besøke, det blir moro.  eller kanskje de skal besøke oss på Meyergården.  I ungdommen reiste vi til Mo, og vi gikk på snackbar, og spiste softis.  Vi hadde ikke snackbar i Mosjøen, så det var stas.  Og vi reiste i høghælte sko, stas det og…….

Vil du lese mer om MEYERGÅRDEN så finner du det HER

 

TRÆNA??

 Ja så spørs det om vi får det til.  Vi har lyst å ta en tur til Træna, men det blir mange timer i båt bare for noen få timer der ute.  Men…hvis været er bra og vi rekker fergene så er det ikke umulig.  Min storesøster var lærervikar der i 1956, og jeg, min mamma og min lillebror besøkte henne der.   Det er eventyrlige øyer, med underlige fjellformasjoner.  Træna består av mer enn 1000 øyer, holmer og skjær.  -og er en av landets minste kommuner.  Sannelig kan de skryta av å være landets eldste fiskevær også, ikke småtteri…….

HER kan du finne det meste om Træna

 

Trofors igjen, før vi snur nesa sørover igjen

SELBU

Det blir en litt annen rute hjemover, via Selbu, Røros og Østerdalen.

I Selbu håper vi at vi klarer å få med oss noen Selbuvotter, Om ikke annet, besøk på Selbu Museum. Det skal visst være en «krambu» ved hotellet også som har vennelige åpningstider hvis vi ikke rekker noe annet.

Et gammelt og vakkert hotell som ligger ved Selbusjøen.  Hotellet har en mangfoldig historie, det har vært turisthytte, tuberkulosesanatorium, aldershjem, helsesenter og nå hotell.  Stedet ligger omtrent 2 timer fra Røros.  Dvs kjører vi etter frokost så blir det for tidlig å spise middag på Røros!  Kanskje her er det rom for museumsbesøk ser det ut som…..godt at ikke alt er planlagt.  Uansett, mye moro har vi når vi planlegger, og blir det annerledes enn planlagt så gjør det ingenting.

HER finner du info om Selbusjøen Hotell og gjestegård

 

 

og så til slutt, en liten oppsummering:

Tretten i Gudbrandsdalen: HER, Glomstad Gjestehus

Stjørdal: Quality Airport hotell,HER

Trofors

Laksfors HER finner du informasjon

Mosjøen, Fru Haugans Hotell HER

Hemnes Museum og Skipper Eli finner du HER

Mo i Rana og MEYERGÅRDEN så finner du det HER

Træna HER kan du finne det meste om Træna

Trofors

Selbu HER finner du info om Selbusjøen Hotell og gjestegård

Det blir selvfølgelig et innlegg fra hvert sted vi besøker, med bilder og informasjon og vår mening om stedet……..

 

8 kommentarer om “Ta gledene på forskudd……

  1. Glemte å si det, vi bor alle tre søsken her på Østlandet, Omtrent 100 meter mellom oss. Og nordpå plukker vi opp to generasjoner til som vil hilse på Skipper Eli, den yngste er vel 12 år.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s